Merkele risināšot situāciju Sīrijā, tiekoties ar Putinu, Erdoanu un Makronu

© EPA / Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele oktobrī plāno tikties ar Turcijas, Krievijas un Francijas līderiem, lai apspriestu situāciju kara plosītajā Sīrijā, piektdien paziņojusi Merkele.

Vācija ir uzņēmusi simtiem tūkstošiem sīriešu patvēruma meklētāju, taču tas izraisījis šķelšanos Vācijas valdībā un izpelnījies pretrunīgus vērtējumus Vācijas sabiedrībā.

"Mēs atbalstām četru pušu tikšanos ar Turcijas, Krievijas un Francijas prezidentiem un mani pašu, jo situācija Sīrijā joprojām ir trausla," žurnālistiem pēc sarunas ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu paziņoja Merkele, piebilstot, ka tikšanos, cerams, izdosies noorganizēt oktobrī.

Kanclere sacīja, ka sarunas ir sevišķi steidzamas, ņemot vērā situāciju Idlibā, kas ir pēdējā nemiernieku kontrolētajā Sīrijas province.

Sīrijas konfliktā Turcija ir atbalstījusi nemierniekus, kas vēlas gāzt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, taču kopš 2016.gada beigām Turcija arvien ciešāk sadarbojusies ar Irānu un Krieviju, cenšoties pielikt punktu Sīrijas konfliktam.

Krievija un Turcija samitā Sočos 17.septembtrī vienojās izveidot demilitarizēto zonu Idlibā, lai novērstu plašu Sīrijas valdības spēku ofensīvu.

Idlibā mīt aptuveni trīs miljoni cilvēku, un ANO bažījas, ka uzbrukums var izraisīt humāno katastrofu, kāda Sīrijas karā līdz šim vēl nav pieredzēta.

Erdoans, kurš ieradies vizītē Vācijā, iepriekš izteicās, ka vēlētos apspriest situāciju Sīrijā 7.septembrī Stambulā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Merkeli, taču šāda tikšanās tā arī nenotika.

Vācijas kanclere uzslavēja Turcijas izcilo darbu, uzņemot vairāk nekā trīs miljonus sīriešu bēgļu.

Arī Vācija ir uzņēmusi simtiem tūkstošiem sīriešu patvēruma meklētāju, taču tas izraisījis šķelšanos Vācijas valdībā un izpelnījies pretrunīgus vērtējumus Vācijas sabiedrībā.

Svarīgākais