Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Zviedrijā aizvien saasinās ''cīņa'' par varu

© Scanpix / Scanpix

Zviedrijas kreiso partiju neformālā bloka jau tā niecīgais pārsvars pār līdz šim opozīcijā bijušo labēji centrisko partiju Aliansi ceturtdien vēl vairāk sarucis, liecina sākotnējie rezultāti, kas iegūti, pabeidzot skaitīt arī ārvalstīs nodotās balsis.

Abi pieteikuši savas pretenzijas uz nākamās valdības veidošanu.

Līdzšinējā premjerministra Stēfana Levēna vadītie sociāldemokrāti un "zaļie", kas veido pašreizējo valdību, kā arī Kreisā partija, kas Lēfena mazākuma valdībai nodrošina neoficiālu parlamentāro atbalstu, svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās kopā ieguvušas 144 no 349 deputātu vietām, kamēr Alianse, kuras sastāvā ir konservatīvā Moderātu partija, Centra partija, kristīgie demokrāti un liberāļi, izcīnījusi 143 mandātus.

Atsevišķos vēlēšanu iecirkņos turpinās balsu pārskaitīšana, un galīgie balsu skaitīšanas rezultāti nav gaidāmi agrāk nekā piektdien.

Lai gan neviens no abiem blokiem nav izcīnījis vismaz 175 vietas, kas nodrošinātu tam parlamentāro vairākumu, tie abi pieteikuši savas pretenzijas uz nākamās valdības veidošanu.

Tomēr jaunās valdības izveidošana būs sarežģīta, jo visas pārējās partijas atteikušās sadarboties ar galēji labējiem Zviedrijas demokrātiem (SD), kas svētdienas vēlēšanās nostiprinājuši savas pozīcijas, izcīnot 62 deputātu vietas.

Paredzēts, ka parlamenta jaunais sasaukums uz pirmo sēdi sanāks 24.septembrī. Pirmais jaunā sasaukuma uzdevums ir ievēlēt spīkeru, kuram jāuzņemas sarunu organizēšana par jaunās valdības izveidi.

Aliansē pārstāvēto partiju līderi aicinājuši Levēnu atkāpties, pretējā gadījumā solot jau 24.septembrī ierosināt parlamentā uzticības balsojumu.