Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps panācis "patiesi labu vienošanos" ar Meksiku

© SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņojis, ka panākta "patiesi laba vienošanās" ar Meksiku un ka drīzumā sarunas par jauno reģionālo tirdzniecības līgumu sāksies arī ar Kanādu.

"Tirdzniecībai šī ir nozīmīga diena. Tā abām valstīm ir patiesi laba vienošanās," atzina Tramps. "Kanāda, mēs sāksim sarunas drīzumā. Es ļoti drīz zvanīšu viņu premjerministram."

Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto pirmdien paziņojis, ka, viņaprāt, trīspusēju vienošanos iespējams panākt jau šonedēļ.

ASV un Meksikas sarunas par Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līguma (NAFTA) pārskatīšanu vilkās nedēļām ilgi, kamēr Kanāda nogaidīja to rezultātu.

SCANPIX

Tikmēr Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto pirmdien paziņojis, ka, viņaprāt, trīspusēju vienošanos iespējams panākt jau šonedēļ.

Tramps 1994.gadā noslēgto NAFTA nosauca par "briesmīgu vienošanos".

Penja-Njeto tviterī pavēstīja, ka viņš jau telefoniski runājis ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo, mudinot viņu atgriezties pie sarunu galda, lai sarunas ātri noslēgtu.

Jau priekšvēlēšanu laikā Tramps 1994.gadā noslēgto NAFTA nosauca par "briesmīgu vienošanos", kas veicina amerikāņu darbavietu pārcelšanu uz Meksiku.

Pēc uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās viņš piedraudēja, ka ASV var izstāties no līguma, ja tas netiks pārskatīts, un Kanbera un Mehiko galu galā piekrita sarunām, kuras ilgst jau vairāk nekā gadu.

Pirmdien Tramps izteicās, ka vēlētos atmest arī veco līguma nosaukumu.