Grībauskaite: Lietuva iebilst pret Izraēlas nesamērīgo spēka lietošanu

© AP / Scanpix

Lietuva vēlas nostiprināt attiecības ar Izraēlu, taču aicina apturēt ebreju apmetņu paplašināšanu un nesamērīgu spēka lietošanu konfliktā ar palestīniešiem, piektdien uzsvērusi prezidente Daļa Grībauskaite.

Lietuva ir "stingra Izraēlas un Eiropas Savienības dialoga atbalstītāja", taču vienlaikus kritizēta ebreju apmetņu paplašināšana Jordānas upes rietumkrastā un vardarbība Gazas joslā.

"Lietuva ir ieinteresēta nostiprināt ciešas politiskās un ekonomiskās attiecības ar Izraēlu, kas ir viena no inovatīvākajām un progresīvākajām valstīm pasaulē," teikts prezidentes preses dienesta izplatītajā paziņojumā pēc viņas tikšanās ar Izraēlas premjeru Benjaminu Netanjahu, kas uzturas Lietuvā četru dienu vizītē.

Tajā uzsvērts, ka Lietuva ir "stingra Izraēlas un Eiropas Savienības dialoga atbalstītāja", taču vienlaikus kritizēta ebreju apmetņu paplašināšana Jordānas upes rietumkrastā un vardarbība Gazas joslā.

"Jaunu apmetņu paplašināšana Rietumkrastā (..) pārkāpj starptautiskās tiesības un apgrūtina miera centienus. Eiropas Savienība nosoda šo paplašināšanu," norādīts dokumentā. "Starptautiskā sabiedrība arī aicina abas puses apturēt vardarbību Gazas joslā, respektēt tiesības uz mierīgām demonstrācijām, atturēties no nesamērīgas spēka lietošanas un ievērot starptautiskās humanitārās tiesības."

Paziņojumā arī uzsvērta Lietuvas nostāja, ka Jeruzalemes statusa jautājums jārisina sarunās par divu valstu - Izraēlas un Palestīnas - līdzāspastāvēšanu.