Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Lietuvas deputāti Tibetā plāno apspriest cilvēktiesības

© SIPA / Scanpix

Lietuvas parlamenta deputāti, kas dodas vizītē uz Ķīnu, Tibetas apmeklējuma laikā būs gatavi runāt par cilvēktiesībām, paziņojis Lietuvas parlamenta deputāts Vītauts Pranckietis.

''Mēs no sākuma mēģinājām domāt, vai mums patiešām vajag uz turieni braukt, taču to droši vien uzskatītu par pliķi sejā, ja divas valstis brauktu, bet trešā nebrauktu...''

Viņš norādījis, ka Lietuvas Seima delegācijai jābrauc uz Ķīnu, jo šajā vizītē dodas arī Latvijas un Igaunijas deputāti.

"Brauc trīs Baltijas valstu delegācijas. Mēs no sākuma mēģinājām domāt, vai mums patiešām vajag uz turieni braukt, taču to droši vien uzskatītu par pliķi sejā, ja divas valstis brauktu, bet trešā nebrauktu. Visās delegācijās dalībnieku skaits ir vienāds," sacīja Pranckietis intervijā radiostacijai "Žinui radijas".

"Vizītes programmu ierosināja Ķīnas puse," viņš piebilda.

"Attiecībā uz Seima locekļiem - domāju, ka viņi ir gan brīvi, gan arī pilnībā gatavi diskusijām par to, kas mums rūp visvairāk - tās ir cilvēktiesības. Domāju, ka viņiem būs iespēja ar to iepazīties," teica Pranckietis.

"Varbūt tas nav labākais piemērs, taču uz Lietuvu, kad tā bija okupēta, brauca cilvēki un ar kādu tikās, jo "de facto" te bija tikai viena vara," piebilda Lietuvas Seima spīkers.

Jau ziņots, ka Lietuvas sabiedrisko organizāciju aktīvisti kritizējuši Seima deputātu delegācijas plānus Ķīnas vizītes laikā apmeklēt Tibetas autonomo reģionu un tikties ar tā oficiālās vadības pārstāvjiem, norādot, ka politiķu viesošanās apliecinās atbalstu kārtībai, kādu Tibetā iedibinājusi Ķīna.

Komandējumā uz Ķīnu parlamenta valde nosūtījusi piecus deputātus, kas pārstāv starpparlamentāro sakaru grupu attiecībām ar Ķīnas Tautas Republiku. Turp viņi dosies kopīgā braucienā ar kolēģiem no Latvijas un Igaunijas. Līdztekus citiem pasākumiem viņiem paredzēts apmeklēt arī Tibetas autonomā reģiona galvaspilsētu Lhasu un tikties ar reģiona Tautas kongresa pastāvīgās komitejas priekšsēdētāju.

Lietuvas un Ķīnas attiecībās dominē galvenokārt ekonomikas jautājumi, kas saistīti ar Pekinas ieinteresētību atjaunot vēsturiskos tirdzniecības ceļus Viduseiropā un Austrumeiropā. Ķīna vēlas investēt reģiona infrastruktūrā, bet daļā valstu, tai skaitā Lietuvā, jūtamas bažas, ka komunistiskās Ķīnas investīcijas var sekmēt nevēlamu Pekinas ietekmi uz iekšpolitiku.

Baltijas valstu parlamentu deputāti dosies vizītē uz Ķīnu no 23. līdz 30.augustam, brauciena laikā plānojot apmeklēt arī Tibetas autonomā reģiona galvaspilsētu Lhasu. Parlamentāriešu vizītes mērķis ir sekmēt politisko un ekonomisko dialogu ar Ķīnu, tostarp pārrunāt sadarbības padziļināšanas iespējas tādās jomās kā tranzīts un loģistika, tirdzniecība un investīcijas, tūrisms, izglītība un zinātne.

Lietuva oficiāli atzīst Tibetu par Ķīnas daļu.