Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Nopietnas bažas, vai Ziemeļkoreja patiešām ierobežo savu kodolprogrammu

© SCANPIX

Ziemeļkorejas kodolenerģētikas jomā joprojām notiekošie procesi raisa "nopietnas bažas", turklāt nav nekādu pazīmju, ka Phenjana būtu ierobežojusi savu kodolprogrammu, ziņojumā apliecinājusi Starptautiskās Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns jūnijā Singapūrā ar ASV prezidentu Donaldu Trampu piekrita strādāt no kodolieročiem brīvas Korejas pussalas virzienā, tomēr IAEA šonedēļ Vīnē publicētajā ziņojumā iekļauts detalizēts saraksts ar aktivitātēm dažādos Ziemeļkorejas kodolobjektos, arī Jonbjonas atomspēkstacijā, kur, pēc visa spriežot, tiek ražots plutonijs Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu sprādzieniem.

Turpinās arī vēl vienas pārstrādes rūpnīcas būvniecība, kurā varētu tikt iegūt plutonijs no izmantotas reaktora degvielas, teikts ziņojumā.

IAEA arī turpina sekot līdzi objekta būvniecībai netālu no Phenjanas, kura iezīmes un būvniecības vēsture "nav nesavietojamas ar bagātināšanas centrifūgu objektu".

Bagātinātu urānu var izmantot kodolgalviņās.

"KTDR kodolprogrammas turpināšana un tālāka attīstība, kā arī saistītie KTDR paziņojumi ir iemesls nopietnām bažām," ziņojumā norādīja IAEA vadītājs Jukija Amano, Ziemeļkoreju apzīmējot ar tās oficiālā nosaukuma abreviatūru.

IAEA inspektori Ziemeļkorejā netiek ielaisti, bet viņi var sekot līdzi situācijai šajā valstī ar satelītu palīdzību un izmantojot citu pieejamo informāciju.