Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Merkele skeptiska par iespējamo sadarbību ar kreisajiem ekstrēmistiem

© SIPA/ SCANPIX

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien noraidīja sabiedrotā priekšlikumu, ka viņas Kristīgo demokrātu savienība (CDU) valsts austrumos varētu sadarboties ar kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" ("Kreisie").

Nedēļas nogalē CDU Šlēsvigas-Holšteinas federālās zemes premjerministrs Daniels Ginters intervijā atzina, ka CDU jābūt pragmātiskiem, ja vēlēšanu rezultāti austrumos būs tādi, ka koalīciju bez "Die Linke" izveidot nav iespējams.

"Ja "Die Linke" strādā saprātīgi cilvēki, meklēt saprātīgus risinājumus nebūtu kļūda," norādīja Ginters.

Daudzi CDU nopēluši viņa izteikumus, un arī Merkele tagad norāda, ka viņu šie spriedumi nepārliecina.

"Es neaizstāvu ideju par darbu ar "Die Linke", un tāda nostāja ir bijusi daudzus gadus," Merkele sacīja žurnālistiem. "Mēs gaidāmajās vēlēšanās [austrumu] federālajās zemēs darīsim visu, lai izveidotu valdības bez "Die Linke" un, protams, bez partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD)."

Vācijas politiskā ainava pēdējos gados kļuvusi arvien sadrumstalotāka, it īpaši bijušās Austrumvācijas federālajās zemēs, kur svarīgs politiskais spēks ir "Die Linke" un arī labējo partijai AfD tur ir spēcīgākās pozīcijas.

Tā dēļ izveidot valdošās koalīcijas kļūst arvien grūtāk, turklāt nākamgad trīs valsts austrumdaļas federālajās zemēs gaidāmas landtāgu vēlēšanas.

"Die Linke" pērn Bundestāga vēlēšanās ieguva 9,2% balsu. 2005.gadā saplūstot austrumu ekskomunistiem ar citiem kreisajiem izveidotajai partijai ir valdības darba pieredze vairākās austrumu pavalstīs, bet valsts rietumdaļā šī politiskā spēka pārstāvji ir noskaņoti radikālāk.