Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Asanžs, iespējams, sniegs liecības par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās

© REUTERS/ SCANPIX

Tīmekļa vietne "WikiLeaks" trešdien paziņoja, ka tās dibinātājs Džūljens Asanžs apsver ASV Senāta komitejas prasību sniegt liecības saistībā ar apsūdzībām, ka Krievija ir iejaukusies ASV 2016.gada vēlēšanās.

"WikiLeaks" tviterī publicējusi vēstuli no Senāta Īpašās izlūkošanas komitejas, kurā Asanžam lūgts, lai viņš "ierodas abpusēji pieņemamā vietā un laikā uz interviju ar abu partiju komitejas darbiniekiem".

""WikiLeaks" juristu komanda norāda, ka "apsver piedāvājumu, bet apstākļiem ir jāatbilst augstiem ētiskiem standartiem"," teikts tvītā.

"WikiLeaks" trešdien norādīja, ka ar 1.augustu datētā vēstule nodota Asanžam ar ASV Londonas vēstniecības starpniecību.

Pirms ASV 2016.gada vēlēšanām "WikiLeaks" publicēja dokumentus, kas bija iegūti no hakeru uzlauztajiem demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones kampaņas datoriem.

ASV izlūkošanas amatpersonas dokumentu zādzībā, kas esot bijis tīšs mēģinājums kaitēt Klintones izredzēm, vaino Krieviju.

Viņi apgalvo, ka "WikiLeaks" apzināti sadarbojusies ar Krieviju.

"WikiLeaks" noliedz, ka materiāli iegūti no Krievijas valdības, vienlaikus uzsverot, ka nekad neatklās, no kurienes materiāli saņemti.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā. Asanžs patvērās vēstniecībā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu. Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma. Londonas policija paziņoja, ka orderis Asanža aizturēšanai joprojām ir spēkā.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Asanžs tuvākajās nedēļās pametīs Ekvadoras vēstniecību Londonā, kur viņš mitinās pēdējos sešus gadus, atsaucoties uz saviem avotiem, pagājušajā nedēļā ziņoja aģentūra "Bloomberg".