Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Latvija un vēl trīs valstis aicina Krieviju anulēt Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarības atzīšanu

© EPA/ SCANPIX

Polija, Lietuva, Latvija un Ukraina otrdien nākušas klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā aicinājušas Krieviju anulēt Gruzijas separātisko reģionu Abhāzijas un Dienvidosetijas "tā dēvētās neatkarības" atzīšanu.

Dienvidosetijas reģiona dēļ Gruzijas un Krievijas starpā 2008.gada augustā izraisījās karš. Piecas dienas ilgušajā karā Krievija sakāva Gruzijas nelielo armiju, bet pēc šī militārā konflikta Maskava abas Gruzijas separātiskās provinces atzina par neatkarīgām valstīm.

Abhāziju un Dienvidosetiju par neatkarīgām valstīm atzīst vēl tikai Nauru, Nikaragva un Venecuēla. Pārējā pasaule tās uzskata par Gruzijas sastāvdaļu "de iure".

Polija, Lietuva, Latvija un Ukraina nākušas klajā ar kopīgu paziņojumu, apritot desmit gadiem kopš Krievijas militārās agresijas pret Gruziju.

Paziņojumā Krievijai pieprasīts "pilnībā ieviest" 2008.gadā noslēgto pamiera vienošanos un "konstruktīvā veidā iesaistīties Ženēvas starptautisko diskusiju procesā", kas 2008.gada oktobrī tika sākts Ženēvā, lai risinātu Gruzijas konflikta sekas.

EPA/ SCANPIX

Polija, Lietuva, Latvija un Ukraina arī aicināja Krieviju ielaist okupētajās Gruzijas teritorijās Eiropas Savienības (ES) novērotāju misiju un starptautiskos cilvēktiesību novērošanas mehānismus.

Mēs, Ukrainas, Latvijas, Lietuvas un Polijas pārstāvji, esam ieradušies Gruzijā, lai pieminētu Krievijas agresijas (..) desmito gadadienu un apliecinātu mūsu nelokāmo atbalstu Gruzijas suverenitātei.

Polijas, Lietuvas, Latvijas ārlietu ministri un Ukrainas vicepremjers pirmdien un otrdien atrodas vizītē Gruzijā.

"Mēs, Ukrainas, Latvijas, Lietuvas un Polijas pārstāvji, esam ieradušies Gruzijā, lai pieminētu Krievijas agresijas (..) desmito gadadienu un apliecinātu mūsu nelokāmo atbalstu Gruzijas suverenitātei, neatkarībai un teritoriālajai nedalāmībai tās starptautiski atzītajās robežās," teikts četru politiķu kopīgajā paziņojumā.

"Mēs vēlamies pievērst uzmanību pirmajai militārajai agresijai, ko kaimiņvalsts pastrādājusi pret suverēnu valsti Eiropā pēckara vēsturē, un pašreizējai tās teritorijas okupācijai," pirmdien pēc vainagu nolikšanas memoriālā par godu Polijas eksprezidentam Leham Kačiņskim sacīja Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs.

Divu dienu vizītē Gruzijas galvaspilsētā Čaputovičs, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs un Ukrainas vicepremjers Pavlo Rozenko tikās ar Gruzijas prezidentu, premjerministru, parlamenta spīkeri un ārlietu ministru un apmeklēja administratīvo robežu ar Dienvidosetiju.

Līdzīgu vizīti Gruzijā 2008.gadā noorganizēja Kačiņskis, kurš brīdināja starptautisko sabiedrību par Krievijas tālākajiem nodomiem.

"Šodien Gruzija, rīt Ukraina, parīt Baltijas valstis, tad, iespējams, pienāks laiks manai valstij Polijai," eksprezidenta sacīto citējusi Polijas tīmekļa vietne "niezalezna.pl".

Kačiņskis gāja bojā 2010.gada 10.aprīlī, Polijas prezidenta lidmašīnai avarējot nolaišanās laikā Smoļenskas militārajā lidlaukā. Katastrofā gāja bojā Kačiņskis un visi 95 pārējie lidmašīnā esošie cilvēki, tostarp citas augstākās poļu valsts un armijas amatpersonas.