Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Pudžemons paziņojis, ka turpinās cīnīties par Katalonijas neatkarību

© AFP / Scanpix

Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons pēc atgriešanās Beļģijā sarīkotajā preses konferencē sestdien paziņojis, ka turpinās "aizstāvēt katalāņu tautas taisnīgo lietu".

"Mans ceļojums nebeigsies, kamēr visi politiskie ieslodzītie netiks atbrīvoti, trimdinieki nevarēs atgriezties un katalāņu tauta nevarēs īstenot savas pašnoteikšanās tiesības bez vardarbības draudiem."

Pudždemons varēja atgriezties Beļģijā, kur viņam pieder māja, pēc tam, kad Madride atsauca Eiropas aresta orderi, bet Vācija izbeidza lietu par viņa izdošanu Spānijai.

"Šīs nav mana ceļojuma beigas. Es došos uz visattālāko kontinenta stūri, lai aizstāvētu katalāņu tautas taisnīgo lietu," uzsvēra separātistu līderis. "Mans ceļojums nebeigsies, kamēr visi politiskie ieslodzītie netiks atbrīvoti, trimdinieki nevarēs atgriezties un katalāņu tauta nevarēs īstenot savas pašnoteikšanās tiesības bez vardarbības draudiem."

Pudždemons tika aizturēts Vācijā martā, kad bija ceļā no Dānijas uz Beļģiju, likumsargiem šo lēmumu pamatojot ar tobrīd spēkā esošo Eiropas aresta orderi.

Pudždemons aizbēga no Katalonijas oktobrī, bažījoties par Spānijas represijām pēc Katalonijas parlamenta lēmuma pasludināt neatkarību.

Madride viņam un vairākiem citiem katalāņu separātistu līderiem izvirzījusi apsūdzības dumpī un valsts līdzekļu izšķērdēšanā, sarīkojot neatkarības referendumu.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un pretstāve starp Barselonu un Madridi turpinās.

Pēc Rahoja konservatīvās valdības krišanas, to jūnijā nomainot sociālistu valdībai Perdo Sančesa vadībā, Madride gan izrādījusi zināmus izlīguma žestus.