Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Makrons: Tramps nav teicis, ka ASV varētu izstāties no NATO

© AP / Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien paziņojis, ka NATO valstu solījumi palielināt aizsardzības izdevumus ir palikuši nemainīgi.

Makrons norādīja, ka Tramps, pretēji mediju ziņotajam, neesot teicis saviem sabiedrotajiem, ka ASV varētu izstāties no alianses.

Arī Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte sacīja, ka Itālija nav devusi jaunus solījumus palielināt aizsardzības izdevumus.

Makrona un Kontes paziņojumi nesaskan ar ASV prezidenta Donalda Trampa teikto, ka viņš NATO samitā Briselē panācis "milzu progresu" jautājumā par pārējo alianses dalībvalstu izdevumu palielināšanu. Tramps sacīja, ka ir "ļoti, ļoti apmierināts", jo pārējās NATO dalībvalstis esot apņēmušās palielināt aizsardzības izdevumus līdz "nekad iepriekš neredzētam līmenim".

Tomēr Makrons norādīja, ka NATO tagad ir daudz spēcīgāka, un Tramps, pretēji mediju ziņotajam, neesot teicis saviem sabiedrotajiem, ka ASV varētu izstāties no alianses.

"Es domāju, ka NATO ir noderīga Savienotajām Valstīm," sacīja Makrons, piebilstot, ka ASV ir dižs partneris un sabiedrotais.

Francijas prezidents norādīja, ka Tramps samitā no jauna apliecinājis savu ticību spēcīgai NATO.

"Kā visos mūsu samitos, dažreiz [runātais] gaiteņos, komentāri un tvīti kļūst nozīmīgāki, nekā tas, par ko panākta vienošanās," sacīja Makrons.

"Es ticu tikai vienai lietai: komunikē, ko mēs esam apstiprinājuši, stratēģijai, ko aizstāvam, un nopietnībai, kas mums ir, jo mēs šeit runājam par mūsu tautu drošību," uzsvēra Makrons.

Viņš norādīja, ka "komunikē ir skaidrs - tas apstiprina solījumus par 2% no IKP (iekšzemes kopprodukta) līdz 2024.gadam".

Tramps samitā pārējo dalībvalstu līderiem paziņoja, ka viņiem aizsardzības izdevumi būtu jāpalielina līdz 4% no IKP, nevis līdz 2% no IKP, par ko bija panākta vienošanās iepriekš.

Arī Itālijas premjerministrs teica, ka Itālija nav devusi jaunus solījumus palielināt aizsardzības izdevumus.

Tomēr viņš atzina, ka NATO aizsardzības izdevumi nav sabalansēti, un tā ir problēma.

"Mums jāapsver, ka NATO laika gaitā ir attīstījusies. Tā piedzima pirms 70 gadiem. Tās aicinājums, vaibsti, organizatoriskā struktūra un darbības stratēģija ir mainījusies. Un pareizi Savienotās Valstis saka, ka NATO ir vairāk koncentrējusies uz Eiropas aizsardzību un interesēm, un neliekas samērīgi saglabāt šādu ieguldījumu formu," žurnālistiem sacīja Konte.

Itālijas pemjers arī piebilda, ka neesot dzirdējis Trampu draudam ar ASV izstāšanos no NATO.

"Manas ausis nedzirdēja Trampu draudam izstāties no NATO. Tāpēc es nevaru apstiprināt šīs ziņas," sacīja Konte.