Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Partijai Itālijā valstij jāatmaksā 49 miljoni eiro

© SWNS.com/ SCANPIX

Itālijas augstākā apelāciju tiesu instance rekomendējusi varasiestādēm aizturēt galēji labējās Līgas līdzekļus, kamēr partija neatdos valstij aptuveni 49 miljonus eiro, ko tā saņēma kā valsts finansējumu laikā, kad partiju vadīja krāpšanā apsūdzētais Umberto Bosi.

Kasācijas tiesas otrdien pieņemtais spriedums iesaka aizturēt līdzekļus no partijas bankas kontiem, depozītiem un citiem aktīviem saistībā ar lietu par krāpšanos, kas tika ierosināta pret partijas dibinātāju Umberto Bosi, viņa dēlu Renco un bijušo finanšu ministru Frančesko Belsito.

Tiesa nolēma, ka partijai jāatmaksā valstij gandrīz 49 miljoni eiro, ko partija tajā laikā saņēma kā finansējumu no valsts.

Trīs apsūdzētie 2017.gada jūlijā tika notiesāti par simtiem tūkstošiem eiro izkrāpšanu no valsts līdzekļiem laikā no 2008.gada līdz 2010.gadam. Tiesa nolēma, ka partijai jāatmaksā valstij gandrīz 49 miljoni eiro, ko partija tajā laikā saņēma kā finansējumu no valsts.

Kopš tā laika iesaldēti 1,5 miljoni no partijas līdzekļiem, taču partijai izdevās nobloķēt zemākās instances tiesas rīkojumu, kas paredzēja aizturēt pārējo summu.

Itālijas augstākā tiesa anulēja apelācijas lēmumu, atklājoties, ka partijas konti ir pustukši. Izmeklētāji pieļauj, ka partija daļu naudas pārskaitījusi uz ārvalstīm, lai izvairītos no konfiskācijas.

REUTERS/ SCANPIX

Līga, kas veido jauno Itālijas valdību kopā ar populistisko Pieczvaigžņu kustību (M5S), vairākkārt apsūdzējusi tiesas, ka tās pieņem partijai nelabvēlīgus spriedumus politisku iemeslu dēļ.

Līgas līderis Mateo Salvīni, kurš nomainīja partijas vadībā Bosi un tagad ieņem Itālijas iekšlietu ministra un vicepremjera amatus, nosodīja tiesas lēmumu.

Līgas līderis Mateo Salvīni, kurš nomainīja partijas vadībā Bosi un tagad ieņem Itālijas iekšlietu ministra un vicepremjera amatus, nosodīja tiesas lēmumu, nodēvējot to par "politisku tiesu". Viņš paziņoja, ka Līgai nav 49 miljoni eiro, ko varasiestādēm aizturēt.

Bosi tika piespriests divu gadu un trīs mēnešu cietumsods par vairāk nekā 200 000 eiro izmantošanu no valsts finansējuma sava ekstravagantā dzīvesveida finansēšanai.

Renco Bosi tika piespriests pusotra gada cietumsods par vairāk nekā 140 000 eiro piesavināšanos, no kuriem vairāki tūkstoši izlietoti ceļu satiksmes sodu nomaksai, bet 77 000 eiro iztērēti, lai nopirktu diplomu Albānijā.

Belsito tika piespriests trīs gadu cietumsods par gandrīz 500 000 eiro izkrāpšanu no valsts.

Visi trīs noliedz, ka būtu vainīgi viņiem izvirzītajās apsūdzībās, un apstrīdējuši tiesas spriedumus. Ja spriedumi tiktu anulēti, arestētie līdzekļu būtu jāatdod atpakaļ partijai, taču prokuratūra apgalvo, ka piesardzības nolūkos tagad nepieciešams iesaldēt partijas līdzekļus.

Bosi tikmēr turpina pārstāvēt Līgu Itālijas Senātā.