Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Kārtējo reizi sola: ES pilsoņu tiesības Lielbritānijā tiks aizsargātas

© AFP/ SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) pilsoņu, tai skaitā emigrācijā Lielbritānijā pašlaik dzīvojošo lietuviešu tiesības Apvienotajā Karalistē tiks aizsargātas, solījis Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē, kas trešdien ieradies divu dienu vizītē Lietuvā.

Vienlaikus viņš atzinis, ka nav iespējams pateikt, kā tiks traktēti tie ES pilsoņi, kuri gribēs ierasties Lielbritānijā pēc 2020.gada, kad būs beidzies "Breksita" pārejas periods.

Runājot par lietuviešiem, francūžiem, vāciešiem, kuri izvēlējušies dzīvot Apvienotajā Karalistē jau agrāk vai līdz 2020.gada beigām, mana atbilde ir pozitīva.

"Runājot par lietuviešiem, francūžiem, vāciešiem, kuri izvēlējušies dzīvot Apvienotajā Karalistē jau agrāk vai līdz 2020.gada beigām, mana atbilde ir pozitīva. Es nerunāju par to, kas notiks ar lietuviešiem vai francūžiem, kuri nolems ierasties Apvienotajā Karalistē pēc 2020.gada, jo tas būs atkarīgs no Apvienotās Karalistes turpmākās imigrācijas politikas, un es nezinu, kāda tā izskatīsies," Barnjē sacījis žurnālistiem pēc tikšanās ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču.

Pēc viņa teiktā, ES un Lielbritānijas sarunas par turpmākajām savstarpējām attiecībām jau pavirzījušās uz priekšu par 80%.

AFP/ SCANPIX

Linkevičs savukārt norādījis, ka ir svarīgi vienlaikus nodrošināt gan ES pilsoņu tiesības, gan Eiropas Savienības valstīs dzīvojošo Apvienotās Karalistes pilsoņu tiesības.

"Nešaubos, ka vienošanās šai ziņā ir iespējama," viņš piebildis.

Pagājušā gada nogalē Lielbritānija un ES vienojās, ka abu pušu pilsoņu tiesības līdz izstāšanās brīdim paliks nemainīgas.

Kā izteicies Lietuvas ārlietu ministrs, nevajadzētu izslēgt arī variantu, ka Eiropas Savienībai un Apvienotajai Karalistei neizdosies līdz izstāšanās brīdim vienoties par turpmākajām attiecībām.

"Kamēr nav vienošanās par visiem elementiem, tikmēr vienošanās vispār nav. Tas ir jāsaprot, neizslēdzot, ka vienošanās var arī nebūt," Linkevičs piebildis, bet atteicies sīkāk runāt par to, kā Lietuva un citas ES dalībvalstis gatavojas tādai iespējai.

"Sarunu dalībnieki ir noskaņoti vienoties," viņš uzsvēris.

Lielbritānijai un ES būtu jāpabeidz sarunas līdz oktobrim. Paredzēts, ka oficiāli Lielbritānija izstāsies no ES 2019.gada 29.martā. Saskaņā ar provizorisku vienošanos pārejas posms izstāšanās procesā ilgs līdz 2020.gada beigām.