Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Grībauskaite paziņojusi, ka Lietuva turpinās uzņemt bēgļus

© REUTERS / Scanpix

Lietuva turpinās uzņemt bēgļus no Tuvajiem Austrumiem saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) kvotu sistēmu, piektdien paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

''Jā, protams!''

"Ja šie cilvēki var likumīgi iekļūt Eiropas Savienībā un atbilst starptautiskajiem kritērijiem kā bēgļi, tad jā, protams. Līdz šim mēs esam izpildījuši tikai pusi no kvotas," žurnālistiem Briselē sacīja Grībauskaite.

Lietuva 2015.gadā apsolīja uzņemt vairāk nekā 1000 patvēruma meklētāju, lai atvieglotu migrācijas radīto nastu Grieķijai un Itālijai.

Kopš tā laika Lietuva uzņēmusi 468 patvēruma meklētājus, no kuriem daudzi devušies labākas dzīves meklējumos uz bagātākām ES valstīm. Pēdējoreiz kvotu programmas ietvaros patvēruma meklētāji uz Lietuvu tika pārvietoti pagājušā gada decembrī.

Grībauskaite apsolīja turpināt uzņemt patvēruma meklētājus pēc tam, kad ES līderi samitā Briselē piektdien panāca vienošanos par jauniem pasākumiem, lai ierobežotu nelegālo migrāciju uz Eiropu.

Vienošanās paredz "vētīšanas centru" izveidošanu ES un ārpus Eiropas, kā arī aicina palielināt finansiālo atbalstu Turcijai, Marokai un citām Ziemeļāfrikas valstīm, lai samazinātu migrācijas plūsmu uz Eiropu, un stiprināt ES ārējās robežas.