Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Pompeo: Panāksim Ziemeļkorejas denuklearizāciju un tikai tad būs sankciju mazināšana

© Scanpix

Ziemeļkorejai noteikto sankciju mazināšana nenotiks, līdz Phenjana nebūs veikusi denuklearizāciju, ceturtdien sacīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Viņš izteica iebildumus pret Ziemeļkorejas valsts mediju pausto, ka ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns būtu vienojušies par pakāpenisku procesu.

Pompeo sacīja, ka Tramps izteicies pilnīgi skaidri par to, kāda būs procesa secība.

Seulā stāvot līdzās Japānas un Dienvidkorejas ārlietu ministriem, Pompeo sacīja, ka "mēs panāksim denuklearizāciju". Viņš norādīja, ka "tikai tad būs sankciju mazināšana".

Trampa un Kima otrdien samitā Singapūrā parakstītajā kopīgajā dokumentā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā", bet Tramps savukārt apņēmies Ziemeļkorejai sniegt drošības garantijas.

Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas pagaidām paliek spēkā, otrdien sacīja Tramps, vienlaikus norādot, ka vēlas tās atcelt cik vien drīz iespējams.

Tikmēr Ķīna jau ierosinājusi, ka ANO Drošības padomei vajadzētu apsvērt Ziemeļkorejai noteikto sankciju apturēšanu vai atcelšanu, ja Phenjana rīkojas atbilstoši ANO rezolūcijām un diplomātiskajās sarunās tiek panākts progress.