Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Berluskoni labi uzvedies, tādēļ varēs atkal Itālijā ieņemt amatus

© SIPA / Scanpix

Milānas tiesa piektdienas vakarā atcēlusi bijušajam Itālijas premjerministram Silvio Berluskoni noteikto aizliegumu ieņemt publisku amatu.

Berluskoni pēc notiesāšanas par izvairīšanos no nodokļiem 2013.gadā tika izslēgts no Itālijas Senāta, un viņam tika liegts ieņemt publisku amatu. 2012.gadā pieņemtais likums liedz personām, kam piespriests vismaz divus gadus ilgs cietumsods, vismaz sešus gadus ieņemt publiskus amatus un kandidēt vēlēšanās.

Tomēr sestdien atklātībā nākušajā tiesas lēmumā norādīts, ka aizliegums "labas uzvedības" dēļ saīsināts par gadu.

"Beidzot pieciem netaisnības gadiem pienākušas beigas," paziņoja ekspremjera vadītā konservatīvā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!").

"Berluskoni atkal var kandidēt," piebilsts partijas paziņojumā.

Itālijā šobrīd norit populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas, kas iepriekš bija pazīstama kā Ziemeļu līga, sarunas par jaunās valdības veidošanu.

81 gadu vecais Berluskoni trešdien deva piekrišanu tam, ka valdību viņa sabiedrotā Ziemeļu līga var veidot bez "Forza Italia".

4.marta parlamenta vēlēšanās neviens politiskais spēks neguva absolūto vairākumu. Visvairāk balsu saņēma centriski labējā koalīcija, populistiskā Pieczvaigžņu kustības (M5S) palika otrajā vietā, bet centriski kreisā Demokrātiskā partija (PD) - trešajā.