Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ASV izstāšanās no Irānas kodolvienošanās satrauc ANO

© SIPA/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien apliecināja, ka ir "ļoti satrauks" par ASV lēmumu izstāties no Irānas kodolvienošanās un atjaunot sankcijas.

Vienošanās "ir liels sasniegums kodolieroču neizplatīšanas un diplomātijas jomā, jo, pateicoties tam, dots ieguldījums reģionālajam un starptautiskajam mieram un stabilitātei", paziņojumā norādīja Gutērrešs.

Bažas raisošie jautājumi par vienošanos ir jārisina šīs vienošanās mehānismu ietvaros, bet jautājumi, kas ar to tieši nav saistīti, "ir jārisina, neietekmējot vienošanās un tās sasniegumu saglabāšanu", skaidroja ANO ģenerālsekretārs.

"Es aicinu JCPOA (Kopējā visaptverošā rīcības plāna) dalībvalstis pilnā mērā ievērot to saistības atbilstoši JCPOA un visas pārējās dalībvalstis - atbalstīt šo vienošanos," viņš uzsvēra, Irānas kodolvienošanos apzīmējot ar tās oficiālā nosaukuma abreviatūru.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka ASV izstāsies no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma.

Vašingtona atjaunos visas sankcijas, kas tika noņemtas kodollīguma ietvaros, kā arī noteiks Teherānai visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus, paziņoja Tramps.

Irānas prezidents Hasans Ruhani Trampa lēmumu nodēvēja par "psiholoģisku karadarbību" pret Irānu un pavēstīja, ka, neskatoties uz ASV izstāšanos, Irāna paliks kodollīgumā ar pasaules lielvarām. Viņš norādīja, ka vēlētos apspriest Trampa lēmumu ar līgumu slēgušajām Eiropas, Krievijas un Ķīnas pusēm.

Francija, Vācija un Lielbritānija paudušas nožēlu par Trampa lēmumu, un Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēstīja, ka "strādās kolektīvi" pie jauna plašāka Irānas līguma.