Kims Čenuns: Ziemeļkoreja gatava atteikties no kodolprogrammas

© AFP / Scanpix

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns piektdien, tiekoties ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu, apliecināja gatavību atteikties no Ziemeļkorejas kodolprogrammas, teikts samita noslēguma paziņojumā.

"Nav iemesla, kādēļ mums vajadzētu vienam ar otru cīnīties, - mēs esam viena nācija," samitā paziņojis Ziemeļkorejas līderis.

Abas valstis jau šogad centīsies noslēgt miera līgumu, ar kuru oficiāli tiktu izbeigts Korejas karš, teikts abu valstu kopīgi izstrādātajā samita noslēguma paziņojumā.

Muns rudenī plāno doties uz Ziemeļkorejas galvaspilsētu, lai otro reizi tiktos ar Kimu, un abas valstis mēģinās panākt tikšanos ar ASV un, iespējams, arī Ķīnu, lai noslēgtu pastāvīgu mieru.

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja 15.augustā arī noorganizēs Korejas karā šķirto ģimeņu tikšanos, vienojušies abu valstu līderi.

Korejas karš, kas ilga no 1950. līdz 1953.gadam, izšķīra tūkstošiem ģimeņu, un daudzos gadījumos cilvēki pat nezina, vai viņu tuvinieki ir dzīvi.

Pēc tikšanās noslēguma paziņojuma, kurā deklarēts, ka "Korejas pussalā kara vairs nebūs", abi līderi apskāvās.

Jau vēstīts, ka šodien demiliarizētajā zonā starp abām Korejas pussalas valstīm piektdien notika Kima un Muna tikšanās, kas ir trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953.gadā.

Svarīgākais