Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ASV plāno vēl vairāk pastiprināt sankcijas pret Krieviju

© AFP / Scanpix

ASV Kongresā likumdevēji sākuši apspriest jaunas finanšu sankcijas pret Krieviju, kas esošo sankciju režīmu pastiprinās, vēsta izdevums "Finanz.ru".

Atšķirībā no iepriekšējā sankciju likuma, kurā jau bija iekļauta sankciju iespēja attiecībā uz Krievijas valsts obligācijām, jaunais dokuments ir ievērojami stingrāks.

Likumprojekts paredz pilnībā aizliegt ASV pilsoņiem finanšu operācijas ar uzņēmumiem, kuriem pieder Krievijas valsts obligācijas, un to sagatavojuši kongresmeņi Vakīns Kastro un Maikls Tērners.

Projekts "Likumam par solidarizēšanos ar Lielbritāniju pret Krievijas pārkāpumiem" izstrādāts, reaģējot uz bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijā saindēšanu Lielbritānijā ar nervus paralizējošo vielu, "Krievijas valdības nekaunīgajiem centieniem pārkāpt starptautiskās tiesības" un Krievijas agresiju pret "emigrantiem, disidentiem un demokrātiskajiem aktīvistiem".

Sankcijas noteiktas vērtspapīriem, kurus klajā laidusi Krievijas Finanšu ministrija vai Centrālā banka, vai kas laisti klajā Nacionālā labklājības fonda vārdā un kuru apgrozījuma laiks ir lielāks par 14 dienām.

Ja likumprojekts tiks apstiprināts, ASV pilsoņi nevarēs pirkt obligācijas, kuras klajā laidušas valsts kontrolētās bankas "Sberbank", VTB, "Gazprompbank", "Bank Moskvi", Rosseļhozbank", "Promsvjazjbank" un VEB. To vērtspapīri tiks pielīdzināti Krievijas suverēnajam parādam.

Krievijas Rūpnieku un uzņēmēju padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Šohins likumprojektu nosaucis par "īsta ekonomiskā kara aktu", kas ir vēl bargāks, nekā izolācija, kādai tika pakļauta PSRS Aukstā kara gados.