Kremlis: Stingri noliedzam, ka Sīrijas režīms uzbrukumā izmantoja ķīmiskos ieročus

© AFP / Scanpix

Maskava svētdien noraidījusi apgalvojumus, ka Sīrijas režīms izmantojis ķīmiskos ieročus uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas.

"Mēs stingri noliedzam šo informāciju," paziņoja Jurijis Jevtušenko, kurš vada Krievijas centru karojošo pušu samierināšanai Sīrijā.

"Tiklīdz Duma būs atbrīvota no nemierniekiem, mēs esam gatavi nekavējoties nosūtīt turp krievu ekspertus (..), lai savāktu datus, kas pierādīs, ka šie apgalvojumi ir nepatiesi," paziņoja Jevtušenko.

Palīdzības organizācijas sestdienas vakarā ziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā Dumai, kas atrodas Austrumgutas reģionā, izmantojuši ķīmiskos ieročus.

Organizāciju sniegtā informācija liecina, ka Dumā 24 stundu laikā dzīvību zaudējuši vismaz 70 cilvēki. Glābēji uzskata, ka liela daļa miruši no indīgām gāzēm, ko Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēki izmantojuši uzbrukumā pilsētai.

"Šīs ziņas, ja tiks apstiprinātas, ir šausminošas un prasa tūlītēju atbildi no starptautiskās sabiedrības puses," paziņoja ASV Valsts departaments.

"Asada režīms un viņa atbalstītāji ir jāsauc pie atbildības," pavēstīja departamenta preses pārstāve, uzsverot, ka jānovērš līdzīgu uzbrukumu atkārtošanās.

"Krievija, ar savu nelokāmo atbalstu režīmam, nes atbildību par šiem brutālajiem uzbrukumiem," paziņoja ASV Valsts departaments.

Sīrijas armija valstī notiekošajā konfliktā arī agrāk ir izmantojusi ķīmiskos ieročus.

Uzbrukumos Austrumgutai kopš 18.februāra dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 1600 civiliedzīvotāji.

Sīrijas karaspēks vispirms ieņēma anklāva lielāko daļu, bet pēc tam sašķēla pārējo daļu trijās izolētās saliņās. Kad nemiernieki bija novājināti, notiekošajā iejaucās Krievija un drīz noslēdza ar nemierniekiem vienošanās par divu saliņu evakuāciju, kas tika īstenota martā.

Svarīgākais