Orbāns svētdien lūkos palikt Ungārijas premjera krēslā trešo termiņu pēc kārtas

© Reuters / Scanpix

Ungārijā svētdien notiks parlamenta vēlēšanas, kurās, domājams, visvairāk balsu izcīnīs premjerministra Viktora Orbāna vadītā konservatīvā partija "Fidesz", nodrošinot viņam premjera amatu trešo termiņu pēc kārtas.

Sabiedriskās domas aptaujās "Fidesz" apsteidz savus tuvākos konkurentus par 20 līdz 30 procentpunktiem.

Popularitātes ziņā "Fidesz" seko opozīcijā esošā galēji labējā partija "Kustība par labāku Ungāriju" ("Jobbik"), ko vada Gabors Vona, un sociālisti.

Opozīcija cer uz lielu vēlētāju aktivitāti, jo tautā pieaug neapmierinātība ar Orbānu, kurš atrodas pie varas kopš 2010.gada.

Ungārijas vēlēšanu likums, ko izstrādāja "Fidesz" un kas balsošanu ierobežo tikai ar vienu kārtu, nostāda "Fidesz" labākā pozīcijā nekā sašķeltās opozīcijas partijas, taču sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka aptuveni 40% vēlētāju vēl nav izlēmuši, par ko balsos.

Aptaujas arī liecina, ka neliels vairākums ungāru vēlas pārmaiņas valdībā.

"Gaisā virmo dusmas, un Orbānam draud briesmas, ja cilvēki, kurus politika pēdējos gados atraidījusi, balsos masveidā," ziņu aģentūrai AFP norādīja institūta "Policy Solutions" analītiķis Andrāšs Bīro Naģs.

Tomēr, ļoti ticams, ka "Fidesz" vēlēšanās spēs izcīnīt pārliecinošu uzvaru, kas nostiprinās Orbāna pozīcijas, ļaujot viņam palikt premjerministra amatā un turpināt savu pret imigrāciju vērsto politiku.

Kopš migrācijas krīzes kulminācijas 2015.gadā Orbāns pozicionējis sevi kā nacionālās suverenitātes un kristīgās Eiropas aizstāvi. Viņa stingrā nostāja pret imigrāciju un apvainojumi "Briseles birokrātiem" iemantojuši viņam atbalstītājus Centrāleiropā, sevišķi Polijā, kā arī galēji labējo aprindās Rietumeiropā un citur.

Brisele savukārt kritizējusi Ungāriju par nevēlēšanos piedalīties Eiropas Savienības (ES) bēgļu kvotu shēmā un par likumiem, kas vērsti pret Centrāleiropas Universitāti un pilsoniskās sabiedrības organizācijām, kuras saistītas ar ASV miljardieri Džordžu Sorosu.

Orbāns pagājušajā nedēļā izteicās, ka gadījumā, ja "Fidesz" vēlēšanās zaudēs, Sorosa atbalstīta "internacionālistu valdība" pārvērtīs Ungāriju "imigrantu valstī".

Savukārt Orbāna vadītās partijas uzvara, visticamāk, iedrošinās viņu kļūt arvien agresīvākam savos izteikumos un padarīs viņu vēl pievilcīgāku radikāli noskaņoto Eiropas galēji labējo acīs, uzskata institūta "Political Capital" analītiķe Edīte Zguta.

Orbāns priekšvēlēšanu kampaņā pastiprināti vērsies pret Sorosu, savos izteikumos kļūstot ksenofobisks un pat antisemītisks.

Kopš nākšanas pie varas pirms astoņiem gadiem Orbāns ir pārveidojis Ungāriju, tās konstitūciju un valsts iestādes. Viņa valdības nodokļu politika palīdzējusi uzplaukt vidusšķirai un, pateicoties Vācijas autoražotājiem un ES budžeta pārskaitījumiem, uzlabojusies arī ekonomika.

"Mums nepieciešami vēl četri gadi pie varas, lai padarītu mūsu sasniegumus neatgriežamus," novembrī sacīja Orbāns.

Taču kritiķi Ungārijā un ārvalstīs uzskata, ka Orbāna īstenotās reformas ir kaitējušas demokrātiskajām institūcijām un presei un viņa vēršanās pret pilsoniskās sabiedrības organizācijām atgādina Krievijas prezidenta Vladimira Putina piekopto taktiku.

"Ungārija attālinās no Eiropas un virzās pretī Krievijas ietekmes sfērai," ziņu aģentūrai AFP norādīja Ungārijas sociālistu kandidāts Gergejs Karāčoņs.

Pagājušajā mēnesī Orbāns solīja "morālu, politisku un tiesisku" atmaksu saviem oponentiem pēc vēlēšanām.

"Fidesz" priekšvēlēšanu kampaņa bijusi koncentrēta galvenokārt uz brīdinājumiem par musulmaņu un afrikāņu imigrantiem, un Orbāns izvairījies no debatēm ar oponentiem, parādoties sabiedrībā tikai rūpīgi izplānotos pasākumos.

Tomēr Orbāna tēlam ir kaitējuši vairāki korupcijas skandāli, kuros iesaistīti viņa sabiedrotie un ģimenes locekļi, un tie var ietekmēt parlamenta vēlēšanas.

Analītiķi prognozē, ka "Fidesz" šoreiz neizdosies izcīnīt divu trešdaļu vairākumu, taču absolūto vairākumu partija varētu zaudēt tikai tad, ja vēlētāju aktivitāte sasniegtu 70%.

"Tie, kuri svētdien nebalsos, balsos par Orbānu," uzsvēris "Jobbik" līderis Vona.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais