Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Baltais nams: Tramps aicina Krieviju atbildēt par dubultaģenta indēšanu

© AP / Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien aicināja Krieviju sniegt skaidras atbildes par 4.martā Solsberi notikušo uzbrukumu ar nervus paralizējošu vielu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam.

Trampam bijusi telefonsaruna ar Lielbritānijas premjerministri Terēzu Meju, kurā viņš izteica Vašingtonas solidaritāti ar Londonu.

"Prezidents Tramps piekrita premjerministrei Mejai, ka Krievijas valdībai ir jāsniedz skaidras atbildes, kā Krievijā izstrādāts ķīmiskais ierocis ticis izmantots Apvienotajā Karalistē," teikts Baltā nama paziņojumā. "Abi līderi bija vienisprātis par seku nepieciešamību tiem, kas izmanto šos šausmīgos ieročus, rupji pārkāpjot starptautiskās normas."

Meja pirmdien atzina, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu "ļoti iespējams" ir atbildīga Krievija.

Pēc Mejas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu.

Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu. Premjere paziņoja, ka Lielbritānija izskatīs Maskavas atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, "taču, ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti".

Skripaļs, kurš Krievijā 2006.gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4.martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.