Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Erdogans draud iznīcināt kurdu kaujiniekus Sīrijā

© REUTERS/ SCANPIX

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien piedraudējis Sīrijas ziemeļos esošos kurdu kaujiniekus iznīcināt nepilnas nedēļas laikā, aicinot tos padoties, kā arī kritizējot ASV par atbalsta sniegšanu "teroristiem".

"Ar dieva palīgu viņi redzēs, kā mēs nepilnā nedēļā likvidēsim laupītājus, kurus viņi sapulcējuši, iedomājoties, ka formē armiju," tiekoties ar paša vadītās valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) pārstāvjiem Elazigas provincē, paziņoja Erdogans.

"Ja teroristi Afrīnā nepadosies, mēs viņiem sagādāsim nepatikšanas. Mēs ņemsim lietas savās rokās arī Menbidžā, ja solījumi netiks turēti," piebilda Turcijas prezidents.

Afrīnu un Menbidžu kontrolē Sīrijas kurdu zemessardze "Tautas aizsardzības vienības" un to sabiedrotie, piemēram, Sīrijas demokrātiskie spēki (SDF), kam atbalstu sniedz arī ASV.

Erdogans pauda neapmierinātību ar ASV ieroču piegādēm YPG, ko Ankara uzskata par Turcijas kurdu bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK) atzaru.

Lai gan Vašingtona, tāpat kā Ankara, PKK uzskata par teroristisku organizāciju, Sīrijā tā atbalsta YPG, kas cīnās ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts".

Turcija Sīrijas ziemeļos kontrolē aptuveni 2000 kvadrātkilometru lielu teritoriju, ko tā ieņēmusi, 2016.gadā uzsākot militāro operāciju "Eifratas vairogs".

Šī teritorija rietumos robežojas ar Afrīnu, bet austrumos - ar Menbidžu.