Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Erdogans cer atvērt "Turcijas vēstniecību Palestīnas valstī"

© Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans svētdien izteicis cerību, ka Ankara drīzumā varēs atvērt Austrumjeruzalemē "savu vēstniecību Palestīnas valstī", vēlreiz nosodīdams Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa šomēnes pieņemto lēmumu Jeruzalemi atzīt par Izraēlas galvaspilsētu un pārcelt turp ASV vēstniecību no Telavivas.

"Tā [Austrumjeruzaleme] ir okupēta, tādēļ mēs nevaram vienkārši doties turp un atklāt vēstniecību," viņš paziņojis, uzrunājot valdošās "Taisnīguma un attīstības partijas" (AKP) biedrus Karamanas pilsētā. "Taču, ja Dievs tā gribēs, šīs dienas nav tālu, un mēs oficiāli atklāsim tur vēstniecību," izteicies Erdoans, gan nenorādot konkrētu laiku, kad tas varētu notikt.

Turcijai pašlaik ir pilna mēroga diplomātiskās attiecības ar Izraēlu, un Jeruzalemē tai ir ģenerālkonsulāts, bet Ankaras vēstniecība, tāpat kā citām valstīm, atrodas Telavivā.

Erdoans, kas šonedēļ Islāma sadarbības organizācijas ārkārtas samitā Stambulā aicināja pasauli atzīt okupēto Austrumjeruzalemi par "Palestīnas galvaspilsētu", vēlreiz nosodījis Trampa lēmumu un aicinājis ebrejus "nepiesavināties Jeruzalemi".

"Apstājieties, kur esat, un nemēģiniet veikt nekādas cionistiskas operācijas," viņš paziņojis. "Ja mēģināsiet, nāksies maksāt dārgi."

Kā izteicies Turcijas prezidents, 13.decembrī notikušais samits parādījis pasaulei "vienotības balsojumu".

Tiesa gan, ASV sabiedrotās - Saūda Arābiju un Apvienotos Arābu Emirātus - Stambulā nepārstāvēja valstu vadītāji, bet zemāka līmeņa amatpersonas.