Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Eksperts: NATO Turciju vajag vairāk nekā Turcijai NATO

© Scanpix

Izstājoties no NATO, Turcija vairāk varētu zaudēt, nekā iegūt, tādēļ izstāšanās no NATO tai būtu neizdevīga, norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Pēc viņa domām, Turcijas izstāšanās no NATO nav reāla un Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana padomnieka ierosinājums pārskatīt valsts dalību NATO vairāk izskatās pēc vārdu spēles, kāda notikusi arī starp Eiropas Savienību un Turciju. Viņš vērsa uzmanību, ka Turcija kļūst par problemātisku partneri NATO un pastāv viedokļi, ka Turciju, iespējams, 1952.gadā nevajadzēja uzņemt NATO.

"Ja raugāmies uz Baltiju, tad arī šeit kaujas grupās viņi nav. Savukārt tas, ka Turcija iegādājas pretgaisa aizsardzības sistēmas raķetes no Krievijas, parāda, ka šī valsts pārlīdzsvaro savu politiku. Tāpat Erdoans šobrīd pārdefinē valsts politiku, ka Turcija vēlas būt pati par sevi," skaidroja pētnieks.

Vienlaikus Andžāns sacīja, ka Irākas kara laikā un Sīrijas konflikta laikā NATO sabiedrotie ir stiprinājuši Turcijas aizsardzību un var gadīties situācijas, ka Turcijai būtu nepieciešama lielāka palīdzība no sabiedrotajiem, tādēļ Turcijai izstāties būtu neizdevīgi. LĀI pētnieks atzīmēja, ka šāds precedents par kādas valsts izstāšanos no NATO vēl nav bijis, taču ir skaidrs, ka izstāšanās no NATO viennozīmīgi būtu daudz vienkāršāka nekā izstāšanās no ES.

"NATO nav vienotu aizsardzības spēku, bet ir nacionālie spēki, kas piedalās dažādās misijās un dažādi štābi. Izstāšanā varētu būt vienkārša lieta, kas ir izdarāma. NATO sabiedrotajiem Turciju vajag vairāk nekā Turcijai NATO, jo Turcija ir atslēgas valsts terorisma draudu potenciālai izplatībai Eiropā. Ir svarīgi, ka Turcija tiek saglabāta sabiedroto pulkā," piebilda Andžāns.

Jau ziņots, ka Turcijas mediji pirmdien vēstīja, ka viens no Turcijas prezidenta padomniekiem ierosinājis pārskatīt valsts dalību NATO.

Jalčins Topču ar šiem izteikumiem, kurus citē laikraksts "Cumhuriyet" un citi turku mediji, nācis klajā dažas dienas pēc 40 Turcijas karavīru atsaukšanas no NATO manevriem Norvēģijā, kuros par mērķiem izmantoti modernās Turcijas valsts dibinātāja Mustafas Kemala Ataturka un Erdoana portreti.

"Šī organizācija, kas iesaistījusies visāda veida naidīgās darbībās pret savu dalībvalsti, nav un nevar būt mums piemērota. Par mūsu dalību šajā institūcijā steidzami jālemj parlamentam," izteicies Topču.