Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Krievija plāno atzīt "Deutsche Welle", CNN un "Voice of America" par ārvalstu aģentiem

© Scanpix

Krievijas parlaments izstrādā likumprojektu, saskaņā ar kuru raidorganizācijas "Deutsche Welle" (DW), CNN un radiostacijas "Brīva Eiropa/Radio Brīvība" un "Voice of America" ("Amerikas Balss") var tik atzītas par ārvalstu aģentiem, pirmdien atklāja politiķis Andrejs Isajevs.

Likumprojekts, ko parlamenta apakšpalāta šonedēļ, visticamāk, apstiprinās, tiek izstrādāts pēc Kremļa raidorganizācijas RT paziņojuma, ka ASV varasiestādes to spiež reģistrēties ārvalstu aģenta statusā.

Sociālais tīkls "Twitter" pagājušajā mēnesī paziņoja, ka aizliedz RT un raidorganizācijas "Sputnik" reklāmas, šādi reaģējot uz ASV izlūkdienesta konstatēto, ka šie mediji ASV prezidenta vēlēšanu gaitā 2016.gadā izplatījuši maldīgu informāciju.

Vašingtona uzskata RT par Maskavas propagandas ruporu un lūgusi tai reģistrēties kā ārvalstu aģentam saskaņā ar ārvalstu aģentu reģistrācijas likumu, kas attiecas un lobijiem un juristiem, kas pārstāv ārvalstu politiskās intereses.

Notiek izmeklēšana arī par ASV prezidenta Donalda Trampa bijušā padomnieka nacionālās drošības jautājumos Maikla Flinna saistību ar RT.

Scanpix

Atvaļinātais ģenerālleitnants Flinns 2015.gadā saņēma 33 000 ASV dolāru par piedalīšanos RT banketā, kur viņš sēdēja pie galda līdzās Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Saistībā ar Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV vēlēšanās mājas arests piemērots Trampa bijušajam kampaņas vadītājam Polam Manafortam un viņa kādreizējam biznesa partnerim Rikam Geitsam. Viņiem izvirzītas apsūdzības 12 punktos, tostarp par sazvērestību pret Savienotajām Valstīm un naudas atmazgāšanu. Viņi abi nolieguši vainu visās viņiem izvirzītajās apsūdzībās.