Pat "Barcelona" komanda aicina uz dialogu starp Spāniju un Kataloniju

© AP/ SCANPIX

Spānijas futbola grands "Barcelona" un komandas kapteinis Andress Injesta aicina Spāniju un referendumā par neatkarību nobalsojušo Kataloniju uz savstarpēju dialogu.

Svētdien notikušajā Katalonijas neatkarības referendumā 90% tā dalībnieku nobalsojuši par reģiona neatkarību.

Uz Kataloniju nosūtītā policija svētdien ieņēma vēlēšanu iecirkņus, lai apturētu balsošanu centrālās valdības neatzītajā referendumā par Katalonijas atdalīšanos no Spānijas. Lai izklīdinātu cilvēku pūļus, policisti izmantoja arī gumijas lodes un stekus.

Savukārt otrdien apmēram 700 000 cilvēku izgāja demonstrācijās, protestējot pret policijas vardarbību.

Eiropas Savienība aicinājusi abas puses uz dialogu, lai mazinātu spriedzi attiecībās starp Madridi un Barselonu, bet katalāņu līderi paziņojuši, ka jau pirmdien varētu vienpusējā kārtā pasludināt neatkarību. Tikmēr Spānijas valdība noraidījusi aicinājumus krīzi Katalonijā risināt sarunu ceļā ar starpnieku iesaistīšanu.

AFP/ SCANPIX

""Barcelona" kā viena no lielākajam organizācijām valstī pieprasa dialogu un pārrunas, lai rastu politisko risinājumu situācijai Katalonijā. Tas jādara, cienot lielākās daļas Katalonijas iedzīvotāju vēlmi lemt pašiem savu likteni," paziņoja "Barcelona".

"Mēs esam vairāk nekā tikai klubs. Un tieši tādēļ uzskatām, ka tas ir mūsu pienākums - iestāties par savu tautu, kas tagad atrodas ļoti sarežģītā situācijā," teikts kluba paziņojumā.

Tāpat arī Injesta aicina abas puses uz dialogu.

"Nekad publiski neesmu komentējis lietas, kas izraisa dalītas jūtas, tomēr šī ir ārkārtēja situācija. Viena lieta, ko vajadzētu darīt, pirms nodarām sev vēl lielāku ļaunumu - veidot dialogu, pie varas esošajiem vajag uzsākt dialogu. Dariet to mūsu dēļ. Mēs esam pelnījuši dzīvot mierā," sociālajos tīklos raksta Injesta.

Pašlaik 33 gadus vecais Injesta profesionāļa karjerā pārstāvējis tikai "Barcelona" klubu. Tāpat viņš aizvadījis 121 spēli Spānijas izlasē, gūdams 12 vārtus.

Injesta nospēlējis arī vienu maču Katalonijas izlasē, kas gan nav oficiāla Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) un Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) biedre.

Svētdien, kad Katalonijā risinājās Spānijas valdības aizliegtais neatkarības referendums, Injestas komandas biedrs Žerārs Pikē pauda lielas skumjas par vardarbību, ko izraisīja Spānijas policija. Līdz ar to pirmdien viņš no nacionāli noskaņotajiem faniem tika izsvilpts Spānijas izlases treniņā pirms gaidāmajām Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm, kas valstsvienībai lika šo treniņu pārtraukt ātrāk.

Pikē Spānijas valstsvienībā 91 spēlē guvis piecus vārtus, bet Katalonijas izlasē viņš bijis laukumā deviņos mačos.

Ja neatkarība tiks pasludināta vienpusējā kārtā, Spānijas valsts nonāks bezprecedenta konstitucionālās krīzes situācijā, turklāt satricinājuma viļņi izplatīsies pa visu Eiropu. Līdz šim gan neviena Eiropas valsts nav apliecinājusi gatavību atzīt neatkarīgu Katalonijas valsti.

Arī Spānijas valdībai būs jāizlemj par tālāko rīcību. Tā varētu iejaukties un atcelt Katalonijas autonomijas statusu, kas Spānijas 40 demokrātijas gados būtu bezprecedenta solis.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais