Rinkēviču satrauc vardarbības gadījumi Katalonijā

© F64

Latvija rūpīgi seko notikumu attīstībai Spānijā un Katalonijā, un situācijā, kad ir konstatēti satraucoši vardarbības gadījumi, cer, ka risinājums tiks panākts Spānijas politiskā un konstitucionālā procesa ceļā, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs norādīja, ka satrauc un sāpina konstatētie vardarbības gadījumi, jo vardarbība nav metode, ko izmantot politiskajā procesā. Rinkēvičs uzsvēra, ka likuma vara nozīmē konstitūcijas un likumu ievērošanu, domstarpības risinot juridiskā un politiskā dialoga ceļā.

Vaicāts, kādu šajā gadījumā redz Spānijas varas iestāžu atbildību, politiķis norādīja, ka situācijā, kad ir izcēlušās sadursmes, varas iestādēm ir jāzina, ka jebkura policijas rīcība tiks rūpīgi analizēta un izmeklēta no žurnālistu puses.

Būtiskākais ir, lai šādas situācijas neatkārtojas un lai varas iestādes un protestētāji ievērotu samērīgumu un proporcionalitāti savā rīcībā, teica Rinkēvičs.

Kā ziņots, svētdien Katalonijā notiek referendums par reģiona neatkarību, taču Spānijas valdība to ir aizliegusi. Spānijas policija, mēģinot nepieļaut balsošanu, ieņēma vai slēdza daudzus referenduma iecirkņus, konfiscējot urnas un biļetenus.

Neskatoties uz to, cilvēki svētdien devās uz balsošanas iecirkņiem, taču daudzviet policija ar gumijas lodēm un vardarbīgu rīcību centās izklīdināt balsotājus. Tiek ziņots, ka policijas rīcības dēļ traumas guvuši vismaz 91 cilvēks.

Spānijas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka ievainoti 11 policisti.

Svarīgākais