Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Aptaujas: Bundestāga vēlēšanās uzvar CDU/CSU; parlamentā iekļūst arī AfD

© Scanpix.ee

Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītie konservatīvie Bundestāga vēlēšanās ieguvuši 32,5% līdz 33,5% balsu, taču viņu uzvaru aptumšojusi partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) iekļūšana parlamentā, liecina nobalsojušo vēlētāju aptaujas.

Raidorganizāciju ARD un ZDF veiktās aptaujas liecina, ka Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU) - ieguvuši 32,5% līdz 33,5% balsu, sociāldemokrāti (SPD) izcīnījuši 20% līdz 21% balsu, bet AfD ierindojusies trešajā vietā ar 13% līdz 13,5% balsu.

CDU/CSU uzvara nozīmē, ka Merkelei ir nodrošināts ceturtais pilnvaru termiņš valdības vadītāja krēslā.

Avoti SPD vadībā ziņo, ka sociāldemokrāti, kas ir tradicionālie CDU/CSU sāncenši, bet pašreizējie koalīcijas partneri, tagad pāries opozīcijā.

Tikmēr viens no AfD līderiem Aleksandrs Gaulands nācis klajā ar solījumu "mainīt šo valsti" pēc partijas pārliecinošajiem rezultātiem nule kā aizvadītajās vēlēšanās.

AfD būs pēdējā pusgadsimta laikā pirmā parlamenta apakšpalātā pārstāvētā partija, kura politiskajā spektrā atrodas pa labi no konservatīvajiem.