Laikraksts: Tramps kļūdās, pieņemot, ka Ķīna spēj viena tikt galā ar Ziemeļkoreju

© SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps kļūdās, pieņemot, ka Ķīna spēj viena pati tikt galā ar Ziemeļkoreju, trešdien norādījis Ķīnas valsts laikraksts "China Daily".

Avīze raksta, ka pēc Ziemeļkorejas kārtējā raķešu izmēģinājuma, kas notika piektdien, "trauslā solidaritāte" Ziemeļkorejas kodoldraudu jautājumā ir sabrukusi, jo vaina atkal tiek uzvelta Ķīnas pleciem.

Ziemeļkoreja 4.jūlijā pirmo reizi veiksmīgi izmēģināja starpkontinentālo ballistisko raķeti. Eksperti jau atzinuši, ka tas varētu būt līdz šim veiksmīgākais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums un tā, iespējams, spētu sasniegt Aļasku.

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien tviterī paziņoja, ka ir ļoti vīlies Ķīnā, kura nepieliek pietiekamus pūliņus Ziemeļkorejas jautājuma risināšanai.

Tramps paziņoja, ka Ķīna varētu viegli atrisināt šo problēmu, bet neko nedara, tikai runā.

"China Daily", kas tiek uzskatīts par valdības neformālo ruporu, norāda, ka Pekinai ir visas tiesības justies netaisni apgrūtinātai ar uzdevumu, kas acīmredzami nav tai pa spēkam.

Laikraksts arī norāda, ka Trampa draudi saistīt tirdzniecību ar Ķīnu ar Ziemeļkorejas jautājumu parāda, ka distance Ķīnas un ASV starpā palielinās, nevis sarūk.

SCANPIX

"China Daily" arī agrāk publicējis salīdzinoši asu Trampa kritiku, kamēr Ķīnas Ārlietu ministrija turpina pieturēties pie īsiem un sausiem paziņojumiem.

Pretēji Trampa ierakstiem tviterī ASV valsts sekretārs Reks Tilersons otrdien paziņoja, ka ASV nevaino Ķīnu par situāciju ar Ziemeļkoreju.

Tilersons norādīja, ka ASV vēlas, lai Ziemeļkoreja atsakās no savas kodolprogrammas, bet necenšas panākt valsts režīma maiņu.

Viņš piebilda, ka ASV nākotnē vēlētos dialogu ar Phenjanu, bet pagaidām turpinās izdarīt spiedienu uz Ziemeļkorejas režīmu.

Baltais nams paziņojis, ka izsver visas iespējas, bet neatklāja, kāda rīcība varētu sekot.