Ja tauta nobalsos "par", Katalonija nekavējoties pasludinās neatkarību

© Scanpix

Ja oktobrī Katalonijā plānotajā referendumā vairākums dalībnieku nobalsos par reģiona atdalīšanos no Spānijas, Katalonija nekavējoties pasludinās neatkarību, otrdien paziņojusi reģiona valdošā koalīcija.

"1.oktobrī tiks rīkots izšķirošs balsojums, mēs respektēsim balsojuma" rezultātu, uzsvēra Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons.

To otrdien pavēstīja arī reģiona valdošās koalīcijas deputāte Gabriela Sera.

"Ja vairums balsu būs par Katalonijas republikas izveidošanu, acīmredzot neatkarība būs jāpasludina nekavējoties," viņa norādīja.

To viņa paziņoja, koalīcijai nākot klajā ar likumprojektu, kura mērķis ir panākt reģiona neatkarību no Spānijas tiesu sistēmas.

Ja uzvarēs "nē" nometne, tiks rīkotas jaunas reģionālās vēlēšanās, piebilda Sera.

Jaunākajās sabiedriskās domas aptaujās noskaidrots, ka pret reģiona neatkarību ir 48,5% katalāņu, bet 44,3% to atbalsta. Tomēr gandrīz trīs ceturtdaļas aptaujāto atbalsta referenduma rīkošanu.

Reģiona parlaments pērnā gada rudenī apstiprināja, ka 2017.gada 1.oktobrī plāno rīkot referendumu par atdalīšanos no Spānijas.

Spānijas premjera Mariano Rahoja valdība uzskata šo referendumu par nelikumīgu, jo saskaņā ar Spānijas konstitūciju referendumi par suverenitāti ir rīkojami valsts, nevis reģiona mērogā.

Nesaistošā referendumā 2014.gadā vairāk nekā 80% nobalsojušo atbalstīja Katalonijas neatkarību, lai arī kopumā referendumā piedalījās tikai 2,3 miljoni no 6,3 miljoniem balsstiesīgo katalāņu.

Spānijas Konstitucionālā tiesa referenduma rīkošanu pēc tam atzina par nelikumīgu. Bijušajam Katalonijas premjerministram Arturam Masam martā par referenduma rīkošanu tika uz diviem gadiem aizliegts ieņemt valsts amatus.

Ekonomiski spēcīgajā Katalonijā pastāv nozīmīga kustība par reģiona neatkarību.

Svarīgākais