Tramps izstāsies no Parīzes klimata līguma, ziņo ASV mediji

© Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija gatavojas paziņot par izstāšanos no ANO Parīzes klimata līguma, vēsta ASV mediji.

Politisko ziņo vietne "Axios" atsaucas uz diviem avotiem, ka Tramps pieņēmis lēmumu izstāties no vēsturiskā līguma.

Arī citi ASV mediji, ieskaitot CBS, ABC un "Politico", vēsta, ka Baltais nams gatavojas paziņot par izstāšanos no līguma, tiklīdz būs izstrādātas lēmuma detaļas.

Tramps priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja pārskatīt ASV dalību šajā līgumā, taču līdz šim tas vēl nebija izdarīts. Viņš nodēvējis šo vienošanos par "vienpusīgu" un paziņojis, ka ASV maksājusi "miljardus", lai to izpildītu, kamēr tādas valstis kā Ķīna, Krievija un Indija nav maksājušas "neko".

Scanpix

Parīzē panāktā vienošanās aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Republikāņu pretestības dēļ ASV Senāts neapstiprināja Parīzes klimata vienošanos, tādēļ tai ASV nav tiesiski saistoša līguma spēks, un Vašingtona var salīdzinoši viegli no tās atteikties.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais