ASV aizsardzības ministrs uzslavē Baltijas valstu aizsardzības budžetu kāpinājumu

© scanpix

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss trešdien minējis Baltijas valstis kā paraugu visām NATO dalībvalstīm aizsardzības budžetu palielināšanas ziņā.

"Šīs valstis ar savu aizsardzības izdevumu trajektoriju ir atdarināšanas cienīgs paraugs," viņš sacījis žurnālistiem, kopā ar Baltijas valstu aizsardzības ministriem apmeklējot Lietuvā izvietotos ASV un citu NATO dalībvalstu karavīrus Pabradē. "Tas ir apsveicami. Amerikāņu tautu priecē šie [Baltijas valstu] darbi, un mums nerodas nekādas šaubas par to izraudzīto virzienu. Visā pilnībā esam ar jums."

Igaunija šobrīd ir viena no piecām alianses valstīm, kuras aizsardzībai atvēl NATO ieteiktos 2% iekšzemes kopprodukta (IKP), bet Lietuva un Latvija šo līmeni paredzējušas sasniegt nākamgad.

scanpix

Kā uzsvēris Matiss, ir svarīgi, lai NATO būtu vienota, reaģējot uz drošības apdraudējumiem, tai skaitā Krievijas un Baltkrievijas šoruden plānotajām vērienīgajām militārajām mācībām "Zapad-2017".

Pēc viņa teiktā, NATO daudznacionālo kaujas grupu dislocēšana Baltijas valstīs un Polijā liecina, ka alianses valstu karavīri ir gatavi cīnīties kopā, ja tas būtu nepieciešams.

"Runājot par savstarpējo partnerību, NATO ir nedalāma," uzsvēris ASV aizsardzības ministrs.

Politika

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.