EK viceprezidenta izteikumi par antisemītismu aizvaino Ungāriju

Eiropas Komisijas viceprezidents Franss Timmermans © Scanpix

Ungārija piektdien aicināja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidentu Fransu Timmermansu demisionēt pēc viņa izteikta pieņēmuma, ka Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna naidu pret miljardieri Džordžu Sorosu esot izraisījis antisemītisms.

Ungārijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Timmermansam "vajadzētu atkāpties no amata pēc tam, kad viņš apsūdzējis antisemītismā Ungārijas premjerministru un valsts valdību".

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto sacīja, ka Timmermansa izteikumi ir "nepamatota apsūdzība" un ka Ungārija "ir izdarījusi vairāk nekā jebkurš [cits] Eiropā, lai apkarotu antisemītismu".

Paziņojumā piebilsts, ka Budapeštai "ir lielas problēmas" ar Ungārijā dzimušo Sorosu, bet "šiem strīdiem nav pilnīgi nekāda sakara ar Džordža Sorosa izcelsmi vai reliģiju".

Orbāns pagājušonedēļ Eiropas Parlamentā paziņoja, ka Soross ir "amerikāņu finanšu spekulants, kas uzbrūk Ungārijai" un kurš ir "iznīcinājis miljoniem eiropiešu dzīves".

Vācijas laikraksta "Die Zeit" ceturtdien publicētā intervijā atbildot uz jautājumu, vai viņš uzskata, ka šie Orbāna izteikumi izklausās antisemītiski, Timmermanss sacīja: "Es to sapratu tieši tāpat kā jūs un biju sašutis".

EK preses sekretāre paskaidroja, ka Timmermanss bija interpretējis Orbāna runu kā "provokāciju".

"Mums nākotnē vajag atturēties no divdomīgu izteicienu lietošanas, lai nerastos pārpratumi," viņa piebilda.

Orbāns pagājušonedēļ Briselē aizstāvēja Ungārijas nesen pieņemto augstākās izglītības likumu, kurš var novest pie Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes slēgšanas Budapeštā. Šis likums izprovocējis ielu protestus un starptautiskas bažas, tostarp no ASV Valsts departamenta puses.

Orbāna valdība arī iecerējusi pieņemt noteikumus, ka nevalstiskām organizācijām, kas saņem ārzemju finansējumu virs noteikta apjoma, jāreģistrējas kā "ārzemju finansējuma organizācijām". Tiek uzskatīts, ka šie noteikumi būs vērsti pret Sorosa "Atvērtās sabiedrības fondu".

Orbāns ir vairākkārt kritizējis 86 gadus veco Sorosu par jaukšanos Centrāleiropas un Austrumeiropas lietās un par mēģinājumiem izpostīt kontinentu, atbalstot atvērtas robežas un bēgļiem un imigrantiem labvēlīgu politiku. Sorosa atbalstīto imigrāciju Orbāns ir nosaucis par "terorisma Trojas zirgu".