Tramps gatavs sadarboties ar jebkuru no Francijas prezidenta amata kandidātiem

© SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps sadarbosies ar "jebkuru, ko Francijas tauta nolems ievēlēt" prezidenta amatā, piektdien paziņoja Trampa preses sekretāre.

Šajos izteikumos netika atbalstīts ne centriskais kandidāts Emanuels Makrons, kuram sabiedriskās domas aptaujas prognozē uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien, ne galēji labējā kandidāte Marina Lepēna, kuras izredzes saskaņā ar Trampa teikto var veicināt drošības bažas pēc teorraktiem Francijā.

"Prezidents ir apņēmies sadarboties ar līderiem visā pasaulē, lai cīnītos pret daudzām problēmām, un noteikti sadarbosies ar tiem, kurus tauta ievēlēs," reportieriem sacīja Trampa preses sekretāre Sāra Hakebija Sandersa.

"Man nav bijusi saruna par to, vai viņš atbalsta kādu konkrētu kandidātu," viņa sacīja.

ASV eksprezidents Baraks Obama šonedēļ publicētā videopaziņojumā atbalstīja Makronu, kurš, kā teica Obama, "apelē pie cilvēku cerībām, nevis viņu bailēm".

Lepēna bija starp pirmajiem politiķiem, kas novembrī apsveica Trampu ar uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās. Viņa arī atzinīgi novērtējusi Trampa protekcionismu tirdzniecībā.