Ķīnas aicina spriedzi ap Ziemeļkoreju risināt mierīgā ceļā

© AFP/Scanpix

Ķīnas prezidents Sji Dziņpins telefonsarunā mudinājis ASV prezidentu Donaldu Trampu mierīgā ceļā atrisināt krīzi, kas izraisījusies Ziemeļkorejas kodolprogrammas dēļ, trešdien vēsta Ķīnas valsts televīzija CCTV.

Telefonsarunā Sji sacījis, ka Ķīna "iestājas par šī jautājuma atrisināšanu mierīgā ceļā", ziņo telekanāls.

Ķīna "vēlas uzturēt sakarus un koordināciju ar amerikāņu pusi pussalas jautājumā", Sji sacījis Trampam.

ASV prezidents savukārt norādījis, ka abiem līderiem ir ļoti svarīgi uzturēt ciešas saites un ka ASV un Ķīnai ir jāstrādā kopā, lai "paplašinātu pragmatisku sadarbību plašā jomu lokā".

Reuters/Scanpix

Tramps otrdien tviterī apliecināja, ka ASV ir gatavas atrisināt Ziemeļkorejas "problēmu" arī bez Ķīnas.

Pēc Trampa pavēles ceturtdien, kad viņš Floridā tikās ar Ķīnas prezidentu, no ASV karakuģiem tika raidītas raķetes pa Sīrijas gaisa spēku bāzi.

Šo soli daudzi interpretēja kā brīdinājumu Ziemeļkorejai, kā arī atmaksu Sīrijas valdībai, kas atbilstoši ASV un Sīrijas nemiernieku apsūdzībām esot vainojama uzbrukumā ar ķīmiskajiem ieročiem nemiernieku kontrolētai pilsētai Sīrijas ziemeļrietumos.

ASV, demonstrējot militāro spēku, uz Korejas pussalu nosūtījušas karaflotes trieciengrupu, kurā ietilpst arī aviācijas bāzes kuģis "Carl Vinson".

"Mēs sūtām armādu. Ļoti spēcīgu," intervijā raidorganizācijai "Fox" sacīja Tramps. "Mums ir zemūdenes. Ļoti spēcīgas. Krietni spēcīgākas par aviācijas bāzes kuģi".

Tramps jau iepriekš draudējis spert vienpusējus soļus pret Phenjanu, ja Ķīna nespēs apturēt Ziemeļkorejas kodolambīcijas.

Vairāki Ziemeļkorejas pēdējā laikā veiktie raķešu izmēģinājumi ASV raisa bažas, ka Phenjana savā bruņojumā drīz var iegūt starpkontinentālo ballistisko raķeti, kas ir spējīga nogādāt kodolgalviņu līdz ASV kontinentālajai daļai.

Atbilstoši izplatītam viedoklim Ziemeļkoreja tuvākajās dienās gatavojas sarīkot vēl vienu kodolizmēģinājumu.

Politika

Saeimas vairākas frakcijas uz valsts valodas prasmes pārbaudi rosinājušas nosūtīt divus kolēģus no “Stabilitātei” frakcijas. To, cik augsta līmeņa zināšanas deputātiem būtu jāapliecina un vai apdraudēta abu politiķu palikšana parlamentāriešu amatos, skaidroja TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.