Krievija: Gaidām ASV paskaidrojumu par tās gaisa triecienu Sīrijai

© Scanpix

Krievija piektdien paziņoja, ka tā gaida "paskaidrojumus" par Maskavas asi nosodīto ASV gaisa triecienu Sīrijas aviobāzei, kad nākamnedēļ Krieviju apmeklēs ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

"Vizīte ir darba kārtībā," telekanālā NTV sacīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses Marija Zaharova. "Lai viņš atnāk un paskaidro mums, ko viņi šodien izdarīja. Mēs viņam pateiksim, ko mēs par to domājam."

"Mēs gaidām viņa paskaidrojumus," piebilda Zaharova. Viņa sacīja, ka Krievijas diplomāti piektdien kontaktējušies ar saviem amerikāņu kolēģiem par šo gaisa triecienu un Tilersona vizīti.

Tilersons plāno pirmoreiz apmeklēt Krieviju oficiālā vizītē 11. un 12.aprīlī. Ir gaidāms, ka viņa sarunas ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu būs pievērstas galvenokārt cīņai pret terorismu un Sīrijai.

Zaharova sacīja, ka ASV gaisa trieciens, kas tika īstenots agrā piektdienas rītā kā atbilde uz ķīmisko uzbrukumu, kurā Baltais nams apsūdz Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību, bija rīcība "bez mērķa, muļķīga un bīstama".

Šis gaisa trieciens ir ASV prezidenta Donalda Trampa nozīmīgākais militārais lēmums kopš stāšanās amatā. Tas veikts pēc uz otrdien notikušā ķīmiskā uzbrukuma Sīrijas ziemeļrietumu pilsētā Hān Šeihūnā, kurā nogalināti vismaz 86 cilvēki, tai skaitā 27 bērni, un ievainoti vairāk nekā 500.

Scanpix

Sīrijas režīms noliedz, ka būtu lietojis ķīmiskos ieročus Hān Šeihūnā, un ir nosaucis ASV gaisa triecienu par "muļķīgu un bezatbildīgu".

Kremlis ir paziņojis, ka šis gaisa trieciens bija "rupjš ... starptautisko tiesību pārkāpums", un brīdinājis, ka tas nodarīs "ievērojamu kaitējumu" ASV un Krievijas attiecībām.

Atbildot uz ASV piektdien veikto raķešu triecienu, Krievija ir apturējusi memoranda ar ASV par avioincidentu novēršanu Sīrijā darbību un pieprasījusi sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi. Šis memorands tika noslēgts 2015.gada oktobrī, kad ASV vadītā koalīcija pastiprināja gaisa triecienus pret grupējumu "Islāma valsts".

Krievija piektdien arī solīja nostiprināt Sīrijas armijas pretgaisa aizsardzības sistēmu.

Lavrovs telefonsarunā ar Turcijas ārlietu ministru Mevlitu Čavušolu sacīja, ka ASV "agresijas akts" pret Sīriju "var tikai apgrūtināt" miera centienus šajā valstī.

Svarīgākais