Rinkēvičs: ANO ģenerālsekretāru sagaida ļoti sarežģīts un nopietns darbs

© F64

Nākamo ANO ģenerālsekretāru sagaida ļoti sarežģīts un nopietns darbs, šodien žurnālistiem atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Runājot par to, ka ANO Drošības padome trešdien atbalstījusi bijušā Portugāles premjerministra Antoniu Gutērreša kļūšanu par nākamo ANO ģenerālsekretāru, ministrs apsveica viņu, vienlaikus norādot, ka nākamo ģenerālsekretāru sagaida ļoti sarežģīts un nopietns darbs.

Viņš arī skaidroja, ka ir vairākas problēmas, sākot no pārvaldības, kā arī nespēja pietiekami ātri reaģēt uz krīzēm, kas prasa ANO iejaukšanos. Par piemēru ministrs minēja notiekošo Sīrijā.

Ministrs atzina, ka Latvija vēlējusies, lai amatu ieņemtu sieviete, taču tas diemžēl nav noticis.

"Gribētos cerēt, ka nākotnē ANO spēs pildīt to, ko tā daudzas reizes paudusi, tostarp dzimumu līdztiesības ziņā," apliecināja Rinkēvičs, vienlaikus izsakot cerību, ka "Austrumeiropas laiks pienāks".

Ministra vērtējumā Austrumeiropas kandidāts, iespējams, netika atbalstīts lielā kandidātu skaita dēļ, kā arī saistībā ar to problemātiku, kas pēdējo gadu laikā norisinās mūsu kontinentā.

"Katrā ziņā - vēlam veiksmi un esam gatavi cieši sadarboties," apliecināja ministrs.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome trešdien atbalstījusi bijušā Portugāles premjerministra Antoniu Gutērreša kļūšanu par nākamo ANO ģenerālsekretāru un ceturtdien viņu oficiāli apstiprinās, paziņojis Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins.

"Šodien pēc mūsu sestā neformālā balsojuma mums ir acīmredzams favorīts, un viņa vārds ir Antoniu Gutērrešs," paziņoja Čurkins.

Oficiāls balsojums ANO Drošības padomē notiks ceturtdien, pēc kura tiks nosūtīta rekomendācija ANO Ģenerālajai asamblejai, kur arī notiks balsojums.

Gutērrešs tviterī paziņoja, ka panākta vienošanās un ANO Drošības padomes dalībvalstis ievēlēs viņu par jauno Apvienoto Nāciju ģenerālsekretāru.

"Es esmu pagodināts un priecīgs," viņš piebilda.

Svarīgākais