Migrācijas ierobežošana nevar kalpot cīņai ar teroristiem

© scanpix.ee

Ja tā dēvētās "Islāma valsts" jeb "Daesh" teroristi vēlētos ierasties Eiropā, viņiem nav jābrauc ar bīstamu kuģi pāri Vidusjūrai vai jāiet caur Grieķiju, Maķedoniju, Serbiju, Ungāriju un Vāciju - viņi atradīs citus ceļus, tā ekspresintervijā aģentūrai LETA sacīja Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks.

Vaicāts par izskanējušajām bažām, ka starp bēgļiem, kuri ierodas Eiropā, varētu būt arī teroristi, Muižnieks skaidroja, ka šie cilvēki tieši bēg no teroristiem - "Islāma valsts" un Sīrijas prezidenta Bašara al Asada bumbām. "Terora aktus Eiropā pēdējos gados nav veikuši imigranti vai bēgļi, to ir darījuši pašmāju cilvēki, tajā pašā Norvēģijā un Francijā, kā arī citur. Tie ir mūsu pašu cilvēki," sacīja cilvēktiesību komisārs.

Viņš arī uzsvēra, ka teroristi iekļūšanai Eiropā izmantotu daudz drošākus ceļus, tomēr nevajadzētu aizmirst arī par individuālām pārbaudēm. "Es tiešām neredzu nekādu pamatu bažām, ka Eiropā šādā veidā iebrauc teroristi. Tie jau ir starp mums," atkārtoja Muižnieks, piebilstot, ka ir citas metodes, kā cīnīties ar tiem, taču migrācijas ierobežošana nav viens no tiem.

Eiropas Savienības (ES) robežu aģentūras "Frontex" priekšnieks Fabrīss Ledžēri jau mēneša sākumā paziņoja, ka pēdējā laikā, īpaši Turcijā, uzplaucis viltotu Sīrijas pasu tirgus, jo atbilstoši izplatītam viedoklim nelegālie imigranti ar šādiem dokumentiem viegli var saņemt patvērumu ES. "Šobrīd Turcijā ir cilvēki, kas pērk viltotas Sīrijas pases, jo viņi zina, ka sīriešiem tiek piešķirtas patvēruma tiesības visās ES dalībvalstīs," Francijas radiostacijai "Europe 1" sacīja Ledžēri.

"Cilvēki, kas izmanto viltotas Sīrijas pases, bieži vien runā arābu valodā. Viņi ir ieradušies no Ziemeļāfrikas vai Tuvajiem Austrumiem, bet viņiem ir ekonomisko imigrantu profils," norādīja "Frontex" vadītājs. Tomēr šobrīd nav liecību, ka viltotas Sīrijas pases iekļūšanai Eiropā izmantotu arī potenciālie teroristi, piebilda amatpersona.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais