Policija Lielbritānijā pastiprinās patruļas ebreju rajonos

© scanpix

Policija Lielbritānijā pastiprinās ebreju kopienas aizsardzību, ņemot vērā pagājušās nedēļas teroristu uzbrukumus Parīzē, piektdien paziņoja policija.

"Mēs redzam nerimstošu antisemītisku retoriku no ekstrēmistu puses un uzbrukumus šai kopienai Francijā un citviet," paziņoja Skotlendjarda komisāra palīgs Marks Roulijs, piebilstot, ka tiks arī sperti soļi policistu aizsargāšanai.

Premjerministrs Deivids Kemerons paziņojis, ka valdībai ir "ļoti stipras attiecības ar ebreju kopienu" un ka tā "regulāri runā ar viņiem par šiem jautājumiem".

"Mums nav komentāru par konkrētiem draudiem, taču šie soļi tiek sperti Parīzē notikušā un vispārējās situācijas dēļ," sacīja Kemerons.

Kā parādīja trešdien publicētas aptaujas dati, gandrīz puse Lielbritānijas ebreju baidās, ka Lielbritānijā vai Eiropā viņiem nav ilgtermiņa nākotnes.

Organizācijas "Kampaņa pret antisemītismu" (CAA) aptaujā piedalījās 2230 Lielbritānijas ebreju, no kuriem 45% ir uztraukušies, ka ebrejiem nav nākotnes Lielbritānijā, savukārt 58% uzskata, ka viņiem nav ilgtermiņa nākotnes Eiropā.

Tiešsaistes aptauja tika veikta no 23.decembra līdz 11.janvārim un daļēji sakrita ar laiku, kad Parīzē notika uzbrukumi satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai un košera veikalam, liekot Francijai palielināt apsardzi pie ebreju skolām un sinagogām.

"Pēc šausmām Parīzē aptaujas rezultāti ir šokējošs trauksmes signāls," sacīja CAA priekšsēdētājs Gideons Falters. "Lielbritānija atrodas uz robežas. Ja antisemītismam netiks pievērsta uzmanība, tas izplatīsies un britu ebreji arvien vairāk apšaubīs savu vietu paši savā valstī."

Ceturtdaļa aptaujāto atzina, ka pēdējo divu gadu laikā ir apsvēruši ideju par aizbraukšanu no Lielbritānijas.

CAA norāda, ka 2014.gadā policija fiksējusi vislielāko antisemītisku uzbrukumu skaitu kopš šādu datu apkopošanas sākšanas pirms 30 gadiem.

Londonas policijas sniegtie oficiālie dati liecina, ka pēdējo 12 mēnešu laikā līdz pērnā gada novembrim antisemītisku noziegumu skaits galvaspilsētā bija dubultojies, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Savukārt pētījumu centra "YouGov" aptaujas dati liecina, ka antisemītiski uzskati britu vidū nav nekas neparasts.

Aptuveni ceturtdaļa no aptaujātajiem 3411 britiem uzskata, ka ebreji dzenas pakaļ naudai vairāk nekā briti.

Tikmēr 17% respondentu norādīja, ka ebrejiem ir pārāk liela ietekme medijos, bet 13% uzskata, ka ebreji runā par holokaustu, lai iežēlinātu. Kopumā 45% aptaujāto ir piekrituši vismaz vienam antisemītiskam apgalvojumam.