Drošības policija trim personām prasa paskaidrojumus par ziedojumu vākšanu Donbasam

© scanpix

Drošības policija (DP) vakar uz paskaidrojumu sniegšanu uzaicinājusi trīs personas, kuras Imantā organizēja ziedojumu vākšanu "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Visas trīs personas DP bija zināmas jau iepriekš.

Patlaban pārbaude turpinās, tāpēc plašākus komentārus pārbaudes interesēs DP pagaidām nevarot sniegt, aģentūrai LETA pastāstīja DP.

Sociālajos tīklos vakar parādījās aculiecinieku uzņemtas fotogrāfijas, kurās redzams, kā maskās tērpušies DP darbinieki novāc akcijas atribūtus.

Ziedojumu vācēju pārstāvis Staņislavs Bukeins telekompānijai LNT atzina, ka veikts naudas pārskaitījums uz Doņecku un, viņaprāt, tas arī esot aizturēšanas iemesls.

DP jau vakar paziņoja, ka izvērtē, vai "GVD Baltijas", kas rīko ziedojumu vākšanu Ukrainas konfliktā cietušajiem, darbība atbilst Latvijas likumiem, jo publiski izskanējusī informācija liecina, ka šo ziedojumu vākšanas patiesais mērķis ir nevis atbalsta sniegšana cietušajiem civiliedzīvotājiem, bet gan kaujinieku grupējumiem, kas cīnās pret Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

DP šodien sniegs izvērtējumu Rīgas domei par šīs ziedojumu vākšanas ietekmi uz sabiedrisko drošību. Rīgas dome līdz šim nebija lūgusi DP vērtējumu par šiem pasākumiem.

Rīgas dome arī nolēma vērsties DP ar lūgumu izvērtēt šīs organizācijas pieteikto pasākumu septembra vidū Esplanādē, ņemot vērā iedzīvotāju sašutumu par tās rīkoto ziedojumu vākšanu "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam", aģentūru LETA iepriekš informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Uģis Vidauskis.

Vidauskis skaidroja, ka bez iepriekš pieteiktajiem un jau saskaņotajiem pasākumiem Rīgas rajonos organizācija pieteikusi papildu pasākumus septembra vidū Esplanādē - tie pagaidām vēl nav saskaņoti ar Rīgas izpilddirekciju - un saistībā ar tiem Rīgas dome vērsīsies DP.

Iepriekš Rīgas rajonos notika organizācijas pasākumi, kas domē tika pieteikti ar mērķi "runāt ar cilvēkiem par jautājumiem, kas skar Latvijas attīstību un ekonomiku, nepieminot etniskos un vēstures jautājumus", kā arī lai vāktu ziedojumus Ukrainas konfliktā cietušajiem bēgļiem.

Šādi pasākumi dažādos rajonos tika pieteikti no 30.augusta līdz 11.septembrim. Pašvaldība šos pasākumus nav tiesīga aizliegt, jo tie ir saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Svarīgākais