Krievija igauņu skautus sauc par "hitler-jūgend"; ārlietu ministrs pieprasa pārtraukt melot

© f64

Igaunijas Ārlietu ministrija otrdien izplatījusi paziņojumu, kurā aicinājusi Krievijas vēstniecību pārtraukt melu izplatīšanu par pārgājienu "Erna", kuru pagājušās nedēļas nogalē rīkoja Igaunijas Skautu savienība, savā tīmekļa vietnē vēsta laikraksts "Postimees".

"Ar savu paziņojumu Krievijas Federācijas vēstniecība Igaunijā izplata melus un naidu, un īpaši nožēlojami ir tas, ka tas tiek darīts saistībā ar vienu no vistraģiskākajiem vēstures notikumiem - Otro pasaules karu," teikts Igaunijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Mēs aicinām Krievijas Federācijas vēstniecību pārtraukt melu izplatīšanu un godāt to piemiņu, kas zaudēja dzīvību Otrajā pasaules karā," uzsver ministrs Urmass Paets.

Savukārt Krievijas vēstniecība otrdien izplatītajā paziņojumā apsūdzējusi Igauniju nacisma slavināšanā.

"Rīkojot šādus pasākumus, Igaunijas varas struktūras patiesībā strādā pie jaunākās paaudzes "hitler-jūgendizācijas", romantizējot jaunatnes acīs fašistu un nacistu noziegumu pastrādātājus," norādījusi Krievijas vēstniecība.

Igaunijas Skautu savienība pagājušās nedēļas nogalē rīkoja jau 15.pārgājienu "Erna", kurā piedalījās 200 skautu un citu entuziastu. Pasākuma dalībniekiem dota iespēja pārbaudīt savas zināšanas, spējas un izturību. Smagākajā pārgājiena posmā dalībniekiem jāizvairās no "ienaidnieka" izliktiem slazdiem un patruļām.

Skauti pārgājienu "Erna" sāka rīkot vienlaikus ar armijas organizētajām izlūkošanas sacensībām, kas notiek ar tādu pašu nosaukumu. Tās pazīstamas kā vienas no grūtākajām militārajām sacensībām pasaulē.

Abas sacensības tiek rīkotas, pieminot igauņu brīvprātīgo vienību "Erna", kas pēc Igaunijas okupācijas 1940.gadā tika izveidota Somijas armijas sastāvā.

Pēc nacistiskās Vācijas uzbrukuma PSRS šī vienība 1941.gada jūlijā izsēdās Igaunijas teritorijā Sarkanās armijas aizmugurē, lai veiktu izlūkošanu. Taču 31.jūlijā tai nācās iesaistīties kaujā ar PSRS Iekšlietu komisariāta aizsprosta vienībām, lai glābtu no komunistiskajām slepkavām 2000 civiliedzīvotājus. Cīņās ar ievērojamo pārspēku lielākā daļa vienības karavīru krita.

Svarīgākais