Briti: Skotijas mārciņa ir "beigts papagailis"

© Scanpix

Lielbritānijas parlamenta komisija pirmdien noraidījusi jebkādu iespēju saglabāt vienotu valūtu ar neatkarīgu Skotiju.

Skotijas lietu komisijas savā ziņojumā norādījusi, ka Edinburga vairs nevarēs izmantot Lielbritānijas mārciņu, ja 18.septembrī plānotajā referendumā skoti nobalsots par neatkarību.

Ziņojumā kritizēti Skotijas ministri, kas joprojām apgalvo, ka vienota valūta būšot iespējama arī neatkarības pasludināšanas gadījumā, un nepiedāvā nekādu alternatīvu.

"Skotijas valdība mēģina radīt iespaidu, ka ir iespējama vienota valūta. Tā nav. Šis "papagailis ir miris"," izteicies komitejas vadītājs Īans Deividsons.

Skotijai un pārējai Lielbritānijai ir bijusi kopīga valūta jau 300 gadus, bet britu lielākās politiskās partijas ir brīdinājušas skotus, ka tas vairs nebūs iespējams, ja referendumā tiks sarauta Anglijas un Skotijas ūnija.

Komisijas stingri atbalsta šādu nostāju, norādot, ka vienotā valūta eksistē, pateicoties Apvienotās karalistes ciešajai integrācijai. Ja tiks vājinātas banku un finanšu saites starp Skotiju un pārējo Lielbritāniju, kopīgas mārciņas izmantošana būs neiespējama, norādīts ziņojumā.

"Nebūs nekāda vienota valūta starp Lielbritāniju un neatkarīgu Skotiju. Nekāda veida vienota valūta. Tagad vēlētājiem steidzami jāpasaka, ka Skotijas valdībai ir "plāns B"."

Kā liecina aptauju rezultāti, par Skotijas neatkarību šobrīd gatavojas balsot nedaudz mazāk skotu nekā par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu.

Svarīgākais