Pēc pieķeršanas spiegošanā ASV plāno pārvietot savus aģentus

© Scanpix

Nākot atklātībā kārtējam spiegošanas skandālam, ASV izlūkdienesti apsver iespēju pārcelt savas aģentu vervēšanas aktivitātes no Berlīnes uz Varšavu vai Prāgu, atsaucoties uz Vācijas medijiem, pirmdien ziņo Polijas Radio.

Jau vēstīts, ka saistībā ar Vašingtonai adresētām apsūdzībām spiegošanā Vācija pagājušajā ceturtdienā izraidīja ASV Berlīnes izlūkošanas daļas vadītāju.

Laikraksts "Bild am Sonntag", atsaucoties uz avotiem ASV izlūkdienestos, nedēļas nogalē ziņoja, ka ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) Vācijā savervējusi vairāk nekā desmit spiegus Aizsardzības, Attīstības, Ekonomikas un Iekšlietu ministrijā.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien pēc tikšanās ar Vācijas ārlietu ministru Franku Valteru Šteinmeieru paziņoja, ka Vašingtona un Berlīne joprojām "paliek lieli draugi", tomēr "Bild am Sonntag" vēstīja, ka ASV tagad meklē citu vietu saviem spiegiem, kā vispiemērotākās valstis apsverot Poliju un Čehiju.

ASV un Vācijas attiecības spiegošanas jautājumā ir saspīlētas, kopš pagājušajā gadā no bijušā ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) analītiķa Edvarda Snoudena atklātībai nodotajiem materiāliem kļuva zināms, ka ASV izlūkdienests nodarbojies ar politisko un rūpniecisko izspiegošanu iepriekš nepieredzētos apmēros un dienestu izmantotās metodes pārkāpušas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Tostarp atklājās, ka izspiegoti arī Merkeles telefonsakari.