Doņeckā atbrīvota otra EDSO novērotāju grupa

© Scanpix/AP

Doņeckas pašpasludinātās tautas republikas pārstāvji paziņojuši, ka atbrīvoti četri EDSO novērotāji, kas vēl bija aizturēti, ziņo Lenta. ru.

 Viņi apsardzes pavadībā nogādāti viesnīcā Park Inn, kur dzīvo pārējie EDSO novērotāju misijas dalībnieki.  

Līdz ar viņiem viesnīcā ieradās separātistu pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas "premjerministrs" Aleksdandrs Borodajs, kurš paziņoja, ka aizturētie novērotāji atradušies Luhanskas pašpasludinātās tautas republikas teritorijā

"Mēs savu pienākumu izpildījām, visi EDSO novērotāji, kas tika aizturēti nu ir atbrīvoti. Kas attiecas uz uguns pārtraukšanu, tā nenotika,"žurnālistiem teicis Borodajs.

Jau ziņots, ka 28. jūnijā Tallinas lidostā tika sagaidīts Doņeckā aizturētais EDSO novērotājs no Igaunijas Tenis Asons, kurš bija starp pirmajiem četriem misijas novērotājiem, kas tika atbrīvoti 27. jūnija vakarā. 

Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdienas vakarā paziņoja, ka vienpusēji izsludinātā uguns pārtraukšana valsts austrumos, kur darbojas Krievijas atbalstītās vietējo separātistu un krievu algotņu bandas, tiek pagarināta uz 72 stundām. Daļa separātistu līderu arī paziņoja, ka turpmākās trīs dienas ievēros uguns pārtraukšanu, tomēr citi to noraidīja.

Par uguns pārtraukšanas pagarināšanu Porošenko paziņoja neilgi pēc asociācijas līguma parakstīšanas ar Eiropas Savienību (ES).

Tieši šis līgums, no kura parakstīšanas pagājušā gada nogalē, piekāpjoties Krievijas spiedienam, pēdējā brīdī negaidīti atteicās toreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, ievadīja dramatiskos notikumus, kas noveda pie viņa gāšanas un tai sekojošās Maskavas agresijas pret savu kaimiņvalsti.

Iepriekš Kijevas vienpusēji izsludinātās uguns pārtraukšanas termiņš beidzās piektdien plkst.22, taču tagad tas pagarināts līdz pirmdienai, 30.jūnijam, plkst.22.

Piektdien Doņeckā notika starpnieku sarunas ar prokrieviskajiem separātistiem, kurās piedalījās bijušais Ukrainasprezidents Leonīds Kučma, Krievijas vēstnieks Kijevā, kā arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Pēc sarunām separātistu pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas "premjerministrs" Aleksdandrs Borodajs paziņoja, ka arī ir gatavs ievērot uguns pārtraukšanu līdz 30.jūnijam.