Skandāls Polijā: Ministrs slepeni vienojies ar centrālās bankas vadītāju

© Scanpix

Polijā plašumā vēršas skandāls, kuru izraisījusi telefonsarunu ierakstu publiskošana, atklājoties, ka iekšlietu ministrs un centrālās bankas vadītājs panākuši slepenu vienošanos.

Skandāls aizsākās aizvadītās nedēļas nogalē, kad tika publiskots sarunu ieraksts, kurā dzirdama centrālās bankas vadītāja Mareka Belkas un iekšlietu ministra Bartlomeja Senkeviča saruna, kurā Belka norāda, ka atbalstīs valdības ekonomikas politiku, ja no amata tiks atbrīvots toreizējais finanšu ministrs Jaceks Rostovskis.

Rostovskis pēcāk demisionēja.

Saruna ierakstīta pērn, bet ieraksts publiskots aizvadītās nedēļas nogalē.

Polijas prokuratūra otrdien sāka izmeklēšanu par notikušo.

Polijas iekšējais izlūkdienests ABW cenšas identificēt, kurš veicis sarunu ierakstu, un, kā liecina laikraksta "Gazeta Wyborcza" rīcībā nonākusī informācija, dienests jau izjautājis vairākus cilvēkus, tostarp kāda restorāna vadītāju.

Opozīcijas līderis Jaroslavs Kačiņskis tikmēr mudinājis valdību atkāpties.

"Ja viņi neaizies, mēs izteiksim neuzticību," norādīja Kačiņskis.

Viņa pārstāvētā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) pieprasījusi parlamentā sarīkot balsojumu par Senkeviču.

Tikmēr Tusks paziņojis, ka nav pamata nedz valdības, nedz iekšlietu ministra demisijai, skaidrojot, ka sarunu dalībnieki nav pārkāpuši likumu.

Ieraksta publiskotājiem Tusks pārmet centienus ar "nelikumīgiem līdzekļiem" panākt valdības maiņu.

"Gazeta Wyborcza" pirmdien ziņoja, ka sarunu varētu būt ierakstījis Krievijas specdienests ar mērķi destabilizēt situāciju Polijā.

Svarīgākais