Dzelzceļa darbinieku streiks Francijai izmaksājis 80 miljonus eiro

© Scanpix

Francijas dzelzceļa darbinieku streiks, kas turpinās jau otro nedēļu, valstij izmaksājis ap 80 miljoniem eiro, pirmdien pavēstīja Francijas valstij piederošā dzelzceļa kompānija SNCF.

SNCF vadītājs Gijoms Pepī skaidroja, ka negūtie ieņēmumi no biļešu pārdošanas mērāmi aptuveni 40 līdz 50 miljonos eiro, bet kompensāciju izmaksai pasažieriem novirzīti vēl 30 miljoni eiro.

LETA jau ziņoja, ka Francijā jau otro nedēļu turpinās vairākos gados ilgākais dzelzceļa darbinieku streiks, radot būtiskus satiksmes traucējumus.

Francijas likumdevējiem otrdien gatavojoties debatēt par strīdīgajām dzelzceļa nozares reformām, streiks valstī turpinās jau sesto dienu, sagādājot neērtības miljoniem pasažieru.

Francijas premjerministrs Manuels Valss jau solījis, ka valdība neatkāpsies no šīm reformām, neskatoties uz protesta akcijām, kuras viņš nodēvējis par bezjēdzīgām un bezatbildīgām.

SNCF norāda, ka streika dēļ atceltas divas trešdaļas vilcienu reisu, kā arī atsevišķi ātrgaitas vilcienu TGV reisi.

Tāpat streiks ietekmējis arī starptautiskos maršrutus uz Spāniju, Itāliju un Šveici.

Francijas valdība ierosinājusi īstenot dzelzceļa nozares reformas, lai samazinātu sektora parādsaistības.

Transporta ministrijas sniegtā informācija liecina, ka sektora parādsaistības pārsniedz 40 miljardus eiro un līdz 2025.gadam noteikti sasniegs 80 miljardus eiro, ja nekas netiks darīts.

Arodbiedrības gan iebilst, ka ierosinātās reformas nepalīdzēs parādsaistību samazināšanā.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais