Krievija palielina karaspēku Ukrainas robežā

© Scanpix

Krievija pēdējās diennakts laikā atkal palielinājusi sava karaspēka koncentrāciju Ukrainas robežas tuvumā, lai gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins apgalvo pretējo, pirmdien paziņojis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Andrijs Parubijs.

"Lai arī Putins ziņo par karaspēka atvilkšanu no mūsu austrumu robežām, pēdējā diennaktī vien Krievijas Federācijas Bruņotie spēki ar četrām militārajām transportlidmašīnām "Il-76" nogādājuši aptuveni 150 karavīru un tehniķu no 76.trieciendivīzijas uz Millerovas lidlauku, kas atrodas 20 kilometrus no Ukrainas robežas," viņš norādījis.

Saskaņā ar Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes rīcībā esošo informāciju robežas tuvumā koncentrēti vairāk nekā 16 000 Krievijas karavīru. "Krimas teritorijā - līdz 22 000, Piedņestras teritorijā - līdz 3500 karavīru, kuri gatavi jebkurā brīdī pāriet uz aktīvāku un agresīvāku darbību," piebildis Parubijs.

Pēc viņa teiktā, Krievija arī turpmāk plāno palielināt militāro klātbūtni rajonā gar Ukrainas robežu, nosūtot turp Ziemeļu flotes krasta apsardzes spēku bataljonu un taktisko grupu.

Kā uzskata Parubijs, šāda karaspēka koncentrācija liecina par koordināciju starp Ukrainas separātistiem un Krievijas karavīriem. "Var teikt, ka darbības Ukrainas austrumdaļā tiek pilnībā koordinētas ar Krievijas vadību un teroristi Ukrainas austrumos darbojas Kremļa interesēs, pēc Kremļa norādījumiem un ar Kremļa finansējumu," uzsvēris Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs.

Kā ziņots, aizvadītajā nedēļas nogalē NATO publiskoja satelītattēlus, kas apliecina Krievijas tanku iebraukšanu Ukrainas teritorijā, un secināja, ka Krievijas amatpersonas "nemitīgi izplatījušas maldinošus un izvairīgus paziņojumus" par savas valsts lomu gan Krimā, gan Ukrainas austrumos.

Svarīgākais