Islāmistu kaujinieku uzbrukumā Kenijā nogalināti vismaz 49 cilvēki

© Scanpix

Islāmistu kaujinieku uzbrukumā Kenijas piekrastes pilsētai Mpeketoni, netālu no tūristu iecienītās Lamu salas, nogalināti vismaz 49 cilvēki un aptuveni 50 ievainoti, pirmdien paziņojušas amatpersonas.

Kaujinieku uzbrukums Mpeketoni sākās svētdienas vakarā un ilga vairākas stundas.

"Bija aptuveni 50 uzbrucēji, smagi bruņoti trīs automašīnās, un viņiem bija [islāmistu grupējuma] "Shebab" karogs," ziņu aģentūrai AFP atklāja apgabala komisāra vietnieks Bensons Maisori.

Atbildību par asiņaino uzbrukumu uzņēmies Somālijas islāmistu grupējums "Shebab".

Grupējuma izplatītajā paziņojumā teikts, ka uzbrukums bija atriebība par "Kenijas valdības brutālo vēršanos pret musulmaņiem Kenijā, izmantojot spaidus, iebaidīšanu un musulmaņu pētnieku noslepkavošanu".

Paziņojumā arī asi nosodīta "Kenijas armija par iebrukumu musulmaņu zemēs un to okupēšanu, kā arī nevainīgu musulmaņu slaktiņu Somālijā".

"Tūristiem, kuri apmeklē Keniju, mēs sakām - Kenija tagad oficiāli ir kara zona un tādējādi tūristi, kas apmeklē šo valsti, paši pakļauj sevi briesmām," brīdina nemiernieki. "Ārvalstniekiem, kuriem rūp sava drošība, vajadzētu turēties pa gabalu no Kenijas, pretējā gadījumā viņiem nāksies pieredzēt rūgtas sekas par savu muļķību! Jūs esat brīdināti."

Vienlaikus "Shebab" paziņojumā draudēts ar jauniem uzbrukumiem.

Kaujinieku uzbrukumā nopostītas vairākas ēkas, tostarp viesnīcas, restorāni, bankas un valdības ēkas.

Kaujinieki mēģināja ieņemt arī policijas iecirkni, kurā atradās ieroču noliktava, bet policistiem izdevās šo uzbrukumu atvairīt, atklāja Maisori.

Kopš 2011.gada, kad Kenija Āfrikas Savienības misijas gaitā nosūtīja savu armiju uz Somālijas dienvidiem, kur tā nodrošina atbalstu starptautiski atzītajai valdībai, Somālijas islāmistu grupējums "Shebab" Kenijā sarīkojis vairākus uzbrukumus.

"Shebab" uzņēmās atbildību arī par pērn notikušo uzbrukumu Nairobi iepirkšanās centram "Westgate", kurā tika nogalināti 67 cilvēki.

Svarīgākais