NATO publicē satelītattēlus, kas apliecina Krievijas tanku iebraukšanu Ukrainā

© Scanpix

NATO sestdien publiskoja satelītattēlus, kas apliecina Krievijas tanku iebraukšanu Ukrainas teritorijā.

Satelītattēlos redzama Krievijas bruņutehnikas pārvietošana Ukrainas pierobežā laika posmā no 30.maija līdz 12.jūnijam, kad Ukraina ziņoja par trīs Krievijas tanku iebraukšanu tās teritorijā.

No satelītiem fiksēts, ka trīs no pierobežā novietotajiem tankiem 11.jūnijā pārvietoti uz kravas transportlīdzekļiem, kas parasti tiek izmantoti tanku pārvietošanai.

"12.jūnijā trīs kaujas tanki un vairākas bruņmašīnas šķērsoja [Ukrainas un Krievijas] robežu Dovžanskas robežpunktu, kas atrodas tā dēvētās "Luhanskas tautas republikas" prokrievisko elementu rokās. Šie tanki vēlāk redzētu Snižnē un pēc tam Makivkā, netālu no Doņeckas," teikts NATO paziņojumā.

"Šiem tankiem nebija atšķirības zīmes vai maskēšanās krāsojums, ko izmanto Ukrainas armija. Patiesībā tiem nebija nekādu atšķirības zīmju, kas līdzinās taktikai, kādu izmantoja Krievijas elementi situācijas destabilizēšanā Krimā," teikts paziņojumā.

NATO norāda, ka šie attēli rada nopietnus jautājumus "par Krievijas lomu stabilitātes veicināšanā Ukrainā un tās lomu bruņojuma ievešanā no Krievijas Ukrainā. Krievijas amatpersonas nemitīgi izplatījušas maldinošus un izvairīgus paziņojumus par [Krievijas] lomu gan Krimā, gan Ukrainas austrumos".